Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fajferice
  • 11.12.2015. 10:30

Osigurano tržište za meso i proizvode od fajferica

Predavanje je poslužilo i u svrhu prikupljanja potencijalnih projektnih ideja poljoprivrednika i uzgajivača za izradu Lokalne razvojne strategije LAG-a Vuka-Dunav 2014-2020, putem koje će biti moguće poticati i sufinancirati konkretne projekte.

  • 394
  • 54
  • 0

Na nacionalnoj razini započeo je proces zaštite mesa crne slavonske svinje, rok za završetak procedure je 24 mjeseca, a prvi koraci trebali bi biti završeni do lipnja 2016.

LAG Vuka-Dunav jučer je u Općini Antunovac organizirao predavanje o pokrenutom postupku zaštite mesa crne slavonske svinje oznakom izvornosti. Predavanje je održao Vladimir Margeta, koji je voditelj samog procesa zaštite.

U Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, 28. listopada 2015. godine, potpisan je sporazum o sufinanciranju izrade specifikacije proizvoda za zaštitu naziva Meso crne slavonske svinje. Tim činom, na nacionalnoj razini, započeo je proces zaštite navedenog proizvoda oznakom zaštite izvornosti, tj. najvišim stupnjem zaštite poljoprivrednog i prehrambenog proizvoda.

Potražnja veća od proizvodnje

"U postupku zašite nije samo određeni finalni proizvod (kobasica, šunka i dr.), već meso od crne slavonske svinje. Rok za završetak procedure je 24 mjeseca od potpisivanja ugovora, a pretpostavka je da će prvi korak biti završen već do lipnja 2016. godine", naglasio je Vladimir Margeta.

Jedan od najvažnijih ciljeva zaštite proizvoda oznakom izvornosti jest uspostava kontroliranog sustava proizvodnje i kvalitete, koja će jamčiti da je tako označeni proizvod proizveden u kontroliranim uvjetima koji su u skladu s kriterijima dobrobiti i zdravlja svinja te u funkciji zaštite okoliša. Osim toga, steći će se uvjeti za ostvarivanje veće cijene proizvoda na tržištu, što izravno utječe na povećanje prihoda uzgajivača crne slavonske svinje.

Iskustvima i savjetima potaknuti proizvodnju i zaštitu

Predavanje je organizirano kako bi se savjetima i prijedlozima te konkretnim iskustvima potaklo uzgajivače crne slavonske svinje na aktivno uključivanje u proces zaštite izvornosti.

"U Hrvatskoj trenutno ima tisuću registriranih komada crne slavonske svinje, koje udovoljavaju uvjetima genetskog podrijetla i uzgajaju se u kontroliranim uvjetima. Tržište za ovo meso i proizvode je osigurano, a potražnja je i veća", rekao je Vladimir Margeta.

Predavanje je poslužilo i u svrhu prikupljanja potencijalnih projektnih ideja poljoprivrednika i uzgajivača za izradu Lokalne razvojne strategije LAG-a Vuka-Dunav 2014-2020, putem koje će biti moguće poticati i sufinancirati konkretne projekte iz sredstava Programa ruralnog razvoja Republike 2014-2020. Svakako je potrebno stvoriti zajednički sustav proizvodnje koji će omogućiti najvećem broju uzgajivača da se uključe u program zaštite izvornosti proizvoda Meso crne slavonske svinje i podignu svoju proizvodnju na znatno višu razinu.


Tagovi

Fajferice Crna slavonska svinja Vladimir Margeta LAG Vuka Dunav Tržište Zaštita izvornosti


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Poljoprivrednici pozivaju resornu ministricu da podnese ostavku zbog načina suzbijanja afričke svinjske kuge. Prema vašem mišljenju, treba li Marija Vučković odstupiti?

2216


Glasova: 1904

Da, treba podnijeti ostavku. 85,9%

Glasova: 199

Ne, nije učinila ništa pogrešno. 9,0%

Glasova: 113

Ne zanima me. 5,1%

Pregled ankete

Pregled ankete