Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žito d.o.o.
  • 26.07.2016. 13:30

Osiguran stalan otkup crne slavonske svinje!

Nova mesna industrija tvrtke Žito spremna je otkupiti kompletnu godišnju proizvodnju svih uzgajivača crne slavonske svinje fajferice!

  • 11.507
  • 529
  • 0

Žito grupa kreće s proizvodnjom 150.000 komada pršuta godišnje, zatim 3.000 tona salama mediteranskog tipa i 2.200 tona trajnih mesnih proizvoda tipa slanine, rolane pancete, pečenice, buđole i slično. Da bi ostvarili planove potrebno je postojeću proizvodnju svinja u Slavoniji uvećati za 100.000 komada godišnje!

Nova mesna industrija tvrtke Žito spremna je otkupiti kompletnu godišnju proizvodnju svih uzgajivača crne slavonske svinje fajerica, i tako dalje svake sljedeće godine, bez obzira kolika ta proizvodnja bude rasla. To je, između ostaloga, najvažniji zaključak sa susreta predstavnika Udruge "Fajferica" i poslovodstva Žita.

Planirana proizvodnja i do 2 milijuna pršuta godišnje!

Udio svinja crne slavonske pasmine u ukupnoj proizvodnji ovisit će isključivo o ambicijama pojedinih proizvođača, odnosno o aktivnostima udruge koja prema mesnoj industriji može uspostaviti jedinstveni dobavljački kanal. Meso fajferica bit će korišteno u linijama premium proizvoda temeljenih na sljedivosti, a dugoročni je cilj svakoga uzgajivača uključiti u standarde ekološki certificiranih proizvođača. Nova industrija tijekom naredne dvije godine povećat će potražnju za sirovinom jer će proizvodnja pršuta porasti na 225.000 komada godišnje, s tendencijom nastavka rasta. Istovremeno, proizvodni kapacitet cijele Slavonije u narednom razdoblju dostići će 2 milijuna pršuta godišnje, a za takav razvoj situacije ovoga trenutka na tržištu nedostaje oko 700.000 komada svinja, primarno bijelih, ali i crnih.

Crne slavonske svinje

Bit će posla za sve!

Dominik Knežević iz Viljeva, uzgajivač i predsjednik udruge "Fajferica" tvrdi: "Kod ekstenzivnog tipa uzgoja potrebne su velike površine. Primjerice, za jednog tovljenika potrebno je 600m2 kroz godinu dana. Dakle, ako nemate tu površinu, ne možete udvostručiti proizvodnju. No, neki uzgajivači imaju velike površine i kapacitete, ali nisu povećavali proizvodnju jer nisu imali tržište. U suradnji sa Žitom i to se mijenja." Dalje nastavlja: "Mali proizvođači, koji nemaju površinu, mogu uzgajati prasad te ih prodati većim proizvođačima. Naš je plan zarotirati sustav kako bi posla bilo za sve, da ne zarađuju samo dva, tri velika proizvođača nego i ostali."

Osiguran otkup tijekom cijele godine!

Uzgajivači fajferica danas su u prilici ozbiljno planirati ubrzani razvoj svojih gospodarstava i naprosto organizirati veći posao. Zahvaljujući razvoju nove mesne industrije cijela Slavonija u kratkom vremenu može doživjeti temeljitu promjenu raspoloženja. A prve konkretne dogovore između Žita i uzgajivača fajferica moguće je doživjeti i kao početak novog brendiranja najplodnijeg dijela Hrvatske u prostor novih mogućnosti i dobre hrane. "Žito je zaista velik i važan subjekt kojemu možemo vjerovati." - rekao je predsjednik udruge "Fajferica", Dominik Knežević.

Jamčimo kontinuitet otkupa tijekom cijele godine i namjera nam je stvoriti uvjete u kojima će obitelji uzgajivača fajferica osjetiti sigurnost jer ćemo uvijek nuditi najbolju cijenu na tržištu.

Igor Kovačević, Črnkovci

Uzgajivači imaju kapacitete, ali su još u nedoumici jer ne shvaćaju da se radi o stvarnom poslu. Kooperantski odnos nikada nije idealan, a mnogi imaju negativna iskustva, pa postoji određena averzija. Zato mi uvjeravamo članove da obrate pažnju na ovaj model. Neki se bave i preradom mesa, a to je veliki izdatak, pa bi i njima dobro došla sredstva i posao osiguran na ovaj način. Imali bi osiguran plasman, odnosno otkup cijele godine, a ne tek prihod jednom godišnje i to tek kada je osušen njihov finalni proizvod. Knežević objašnjava i kako je važno što uzgajivači na raspolaganju imaju svoje sirovine, svoju hranu i druge resurse, pa bi bili plaćeni za cjelokupni proces uzgoja svinja, a ne tek po izvršenoj usluzi.

Igor Kovačević, uzgajivač crne slavonske svinje iz Črnkovaca oduševljen je novim pogonom Žita: "Nakon što sam vidio novu pršutanu Žita ostao sam bez riječi. Zaista ulijeva povjerenje i mislim kako bi suradnja nas uzgajivača sa Žitom zaista mogla funkcionirati. Planiram proširiti svoje kapacitete. Trenutno imam 30 krmača i 40 nazimica što znači da bih najesen imao 70 krmača. Osim toga, od svojih 74 hektara imam 30 ograđeno, a u slučaju suradnje sa Žitom, ogradio bih i više. "

Dubravko Mikić, Trnava

Mali ne mogu bez velikih!

Dubravko Mikić uzgajivač je iz Trnave koji vjeruje u uspjeh ovog projekta: "Osobno se vidim u poziciji kooperanta Žita jer mi mali proizvođači ne možemo bez velikih i mislim da treba ulagati u takve sustave jer tako i mi možemo razvijati svoju proizvodnju. Veliki sustavi poput Žita zapravo su pogonski kotači razvoja cijele Slavonije jer imaju dobro organiziranu prodaju i marketing, kao i velike prerađivačke kapacitete od čega mali proizvođači mogu imati velike koristi."

Inicijativa za promjenu raspoloženja u Slavoniji!

Prenijeti poruku uzgajivačima želi i Marko Pipunić, vlasnik Žita: "Jamčimo kontinuitet otkupa tijekom cijele godine i namjera nam je stvoriti uvjete u kojima će obitelja uzgajivača fajferica osjetiti sigurnost jer ćemo uvijek nuditi najbolju cijenu na tržištu. Ponuda otkupa je transparentna i bez skrivenih motiva; Omogućuje baš svim uzgajivačima da praktični neograničeno povećavaju svoju proizvodnju i na taj način povećavaju prihode i podižu životne standarde svojih obitelji."

U nastavku vam donosimo brošuru o ovoj poslovnoj prilici za sve uzgajivače fajferica, a za više informacija molimo da se obratite u tvrtku Žito d.o.o na kontakt telefon 031 235 500 ili na mail adresu zito@zito.hr.

Sponzorirani članak


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Žito Pršutana Fajferica Crna slavonska svinja Udruga Fajferica Dominik Knežević Marko Pipunić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs