Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istarski pršut
  • 15.12.2013. 08:22

Organizirani uzgoj svinja za istarske pršute

Sastanak predstavnika županijskog Odjela za poljoprivredu, HPA, Udruge proizvođača istarskog pršuta, klaoničara i uzgajivača svinja, potaknuo je inicijativu o organiziranom uzgoju svinja za istarske pršute i druge proizvode

  • 1.357
  • 112
  • 0

Nedostatak svinja za potrebe pršutarske proizvodnje već se dulje vrijeme ističe kao glavna prepreka za uspjeh plasmana istarskog pršuta kao autohtonog proizvoda zaštićenog oznakom izvornosti, posebno kad se radi o povećanju proizvedenih količina. S ciljem rješavanja problema nedostatka svinja uzgojenih u Istri, pokrenuta je inicijativa kako bi se uspostavio ekonomičan uzgoj svinja za potrebe proizvodnje istarskog pršuta i drugih autohtonih proizvoda od svinjskog mesa. Nedavno održani sastanak predstavnika županijskog Odjela za poljoprivredu, Hrvatske poljoprivredne agencije, Udruge proizvođača istarskog pršuta, proizvođača kobasica, klaoničara i uzgajivača svinja s područja Istre potaknuo je istarske uzgajivače svinja da u narednih dvadesetak dana isporuče četrdeset teških svinja istarskim pršutarima.

U Istri se nekad u sušarama, od butova dovezenih iz Slavonije i Vojvodine, za potrebe turizma proizvodilo 30.000 komada pršuta godišnje. U klaonici Produkt-komerc u Pazinu, kako je i najavljeno, počelo je klanje svinja namjenski uzgojenih za proizvodnju istarskih pršuta. Riječ je o početnoj, eksperimentalnoj seriji, no budu li pršutari zadovoljni kvalitetom sirovine za pršute i druge proizvode, za sljedeću zimu dogovorit će se znatno veće količine. Tovljenici s farme u Čepiću su pasmine landras, hranjeni su na tradicijski način po odredbama specifikacije o zaštiti istarskih pršuta i većina ih je teža od 200 kilograma.

S obzirom na prilično komplicirane propise o prometu životinjama, pršutari su neposredno od uzgajivača kupili svinje i oni plaćaju klaonici uslugu klanja i osnovne obrade te preuzimaju cijelu svinju, odnosno klaonički pripremljene svinjske polovice. Svinje će ravnomjerno podijeliti pršutane Dujmović iz Kringe, Milohanić iz Tinjana, Pisinium iz Pazina, Buršić iz Vodnjana i Jelenić iz Svetog Petra u Šumi. Istarski pršutari i uzgajivači svinja su zasigurno dobar primjer kako proizvodnju pršuta uzdignuti na viši nivo.


Tagovi

Svinje HPA Uzgajivači Klaoničari Istarski pršut Oznaka izvornosti Inicijativa Produkt-komerc

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]