Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Majetić
  • 19.03.2016. 07:30

Orden za hrabrost: izgradnja nove farme junadi!

Vrlo rijedak svijetli primjer u danas osiromašenoj govedarskoj proizvodnji!

  • 2.831
  • 200
  • 0

Rijetko se u današnjem vremenu može naći svijetli primjer u govedarskoj grani proizvodnje poput ovoga kod obitelji Milana Majetića iz Cerovca, pokraj Jakšića, koja, mnogi možda u to neće povjerovati, gradi novu farmu za tov junadi vrijednu preko milijun kuna u kojoj će biti 100 grla.

Dok neki farmeri gase svoje farme, prodaju klaonicama i ono zadnje grlo koje je bilo na njihovoj farmi, slobodno se može reći da je Milan Majetić hrabar kada se upustio u takav biznis. Obitelj Majetić trenutno na svom gospodarstvu ima 60 muznih krava i 70 junica u tovu. Svu hranu koja je potrebna za ishranu sami proizvode, čime su zaokružili proizvodnu cjelinu.

Farma krava OPG Majetić

Gradi novu farmu vrijednu preko milijun kuna

"U staroj staji koju imamo prostor je veoma skučen pa nam je zbog toga teško raditi. Posao je jako veliki, a da u današnjem vremenu radimo neke stvari ručno to se ne isplati i oduzima puno vremena. Odlučili smo se na ovu investiciju koja će dok se sve izgradi u konačnici biti preko milijun kuna. Ovim se poslom dugo bavimo.

Govedarstvom i mljekarstvom se počeo baviti moj otac koji sam posao ja nastavio, a u sve se uz moju suprugu uključio i moj sin. Pokušavamo s generacije na generaciju prenositi ono znanje u proizvodnji koje smo teško stjecali", rekao je Milan Majetić.

Mlijeko predaje Vindiji

Što se tiče proizvodnje mlijeka plasman mu je osiguran kojeg redovito predaje Vindiji. Prije je do zatvaranja mljekare Zvečevo, 1993. godine, mlijeko njima predavao i nakon toga je počeo raditi sa Vindijom kojoj je ostao vjeran kao otkupljivaču. Za junad koju utovi također ima sigurnog i dugogodišnjeg otkupljivača, jednog mesara iz susjedne Brodsko-posavske županije. Koliko može biti, sa cijenom za junad je zadovoljan, ali cijena mlijeka je ispod svih razina.

Grade novu farmu za 100 grla junadi!

"Cijenom mlijeka nikako ne mogu biti zadovoljan, za litru dobijemo od 2,30 do 2,50 kuna, pa zar to nije žalosno. A što da sad radim, ne mogu od tog posla samo tako lako odustati. Ako ovakvo stanje u mljekarstvu ostane ja ću bit primoran prodati muzne krave i neću se više baviti ovim poslom. Ostat ću samo na tovu junadi od kojeg se donekle može živjeti.

Farma junadi

Cijena junadi koja je bila 15-ak godina bila je 14 do 15 kuna, a ta je cijena ista i sada, a zamislite koliko je sve drugo što nam je potrebno za tov poskupilo. Tov junadi u odnosu na muzne krave je malo jednostavniji pa ako budem primoran ostat ću kako sam već i rekao baviti se samo tovom, a proizvodnjom mlijeka koju prenosimo s generacije na generaciju prema sadašnjim prilikama morat ću se prestati baviti", naglašava Milan.

Dnevna proizvodnja mlijeka kod Majetića je preko 800 litara, a oko 700 litara svaki dan predaje otkupljivaču, dok preostali dio koristi za teliće. Isplate za mlijeko kasne, ali ne toliko da se ne može izdržati. Kasni se po mjesec do dva dana sa isplatama, što je u konačnici još i dobro kako je nekad bilo.

Dobra podrška općine Jakšić

"Apeliram sada i na ovu novu Vladu RH da pomognu nama stočarima jer nećemo moći dugo izdržati ovako, posebno u proizvodnji mlijeka. Sadašnja situacija je ne održiva. Moram naglasiti da imamo izuzetno dobru podršku od našeg načelnika općine Ivice Kovačevića koji se stvarno zauzima i pomaže nam na sve načine koliko god može. Oslobođeni smo plaćanja komunalne naknade što je značajan iznos kojeg možemo usmjeriti na nešto drugo i time poboljšati i povećati proizvodnju. Svaka kuna nam je bitna, a to sve jako dobro prepoznaje naš načelnik Kovačević."

Pozitivan je primjer lokalne zajednice, općina Jakšić na čelu s načelnikom Ivicom Kovačevićem koji je u svom radnom vijeku radio u realnom sektoru tako da mu je jako dobro poznata problematika u poljoprivrednoj proizvodnji, stočarstvu i govedarstvu. Tko god se želi baviti i nekom drugom proizvodnjom može ostvariti i dobiti određene benefite i pomoć općine.

Obitelj Majetić

Potiče se poljoprivreda i gospodarstvo

"Svi gospodarski objekti koji se grade na području općine Jakšić kod izdavanja građevinske dozvole oslobođeni su plaćanja komunalnog doprinosa u cijelosti dok za proizvodne pogone, bilo koje, ne naplaćujemo komunalnu naknadu. Svi poljoprivredni ili bilo koji drugi proizvođač komunalnu naknadu plaća samo za svoj stambeni prostor. To je jedan od značajnih poticaja čime želimo pomoći našim gospodarstvenicima i poljoprivrednicima. Do sada smo i sufinancirali osiguranje usjeva sa 20%.

Oni koji su imali osigurane usjeve na kraju su se godine javljali na raspisani natječaj te smo po završetku provedbe natječaja isplaćivali taj postotak od ukupne premije kolika je bila osiguravajuća polica. To se godišnje kretalo 30 i više tisuća kuna. Nama je bio cilj da kroz sufinanciranje osiguranja pomognemo uz onu pomoć države potaknemo sve poljoprivrednike na osiguranje kako usjeva tako i svih nasada kako bi se ublažile eventualne posljedice i rizik u proizvodnji uslijed određenih nepogoda", istaknuo je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević koji je naglasi kako se jako mali broj poljoprivrednika odluči na osiguranja zbog visokog iznosa premija.

Pod hitno urgirati u cijenu mlijeka

Načelnik Kovačević je rekao i kako se ove godine planira donijeti neka od mjera za stočare jer stočari malo pomalo jednostavno nestaju i zatvaraju svoje farme, ne samo na području općine Jakšić već i u Požeštini, a i šire.

"Imamo određenu slobodu, što se tiče EU direktiva, da osmislimo pomoć, samo moramo razmotriti kako tu mjeru pomoći nazvati. Moramo pomoći proizvođačima junećeg i svinjskog mesa i proizvođačima mlijeka. Izravna potpora ne smije biti, ali može biti na neki drugi način. O svemu tome smo razgovarali i sve to razmatrali na sjednicama udruge općina. Svi smo svjesni da stočarima općenito moramo pomoći jer oni moraju preživjeti ova za njih šokantna vremena. Sadašnje cijene mlijeka su u tolikoj mjeri nerealne jer za litru mlijeka bi proizvođač trebao dobiti minimalno 3 kune, a dobije samo oko 2,30 do 2,50 kuna", zaključio je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Autor: Dražen Krstanović, Požega-EU


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

OPG Majetić Milan Majetić Farma Junad

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)