Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetne biljke na ispaši
  • 08.05.2018. 09:00

Oprez pri ispaši stoke, koje biljke izbjegavati

U nizinskim ili planinskim predjelima stoka izlazi na ispašu na pašnjake koji se ne održavaju redovno, te postoji opasnost od konzumiranja otrovnih biljaka i korova. Stoka, iako izbjegava otrovno bilje i korov, vremenom se može priviknuti na bilje koje može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Foto: Pixabay/stux
  • 1.525
  • 99
  • 0

Nisu sve biljke poželjne u hranidbi stoke, u slobodnoj ispaši ili ograničenom pregonskom sustave ispaše nerijetko stoka konzumira biljke koje mogu prouzrokovati razne metaboličke probleme. U nizinskim ili planinskim predjelima stoka izlazi na ispašu na pašnjake koji se ne održavaju redovno, te postoji opasnost od konzumiranja otrovnih biljaka i korova. Stoka, iako izbjegava otrovno bilje i korov, s vremenom se može priviknuti na bilje koje može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Bilo bi poželjno poznavati neke vrste otrovnih i štetnih biljaka, iako nisu sve opasne u određenom stadiju razvoja ili prisutnosti vlage, ali prvenstveno najbolje rješenje su agromjere. Kultivacija, česta kosidba i povremena kalcifikacija livada i pašnjaka koji se koriste za ispašu je puno lakše i učinkovitije rješenje.

Opasnost od cijanovodične kiseline

Cijanovodična kiselina nastaje kao produkt sinteze biljnih proteina u želucu i izaziva jako ozbiljne zdravstvene probleme kod stoke. Konzumiranjem mladih biljaka stvaraju se veće šanse za pojavu cijanovodične kiseline u želucu, posebno s livada i pašnjaka gdje su tla bogata dušikom. Posebno su osjetljivi konji i životinje u početnim fazama razvoja. Dobri preduvjeti za stvaranje ove nepoželjne kiseline u želucu su i vanjski uvjeti koji utječu na biljke, naročito na ispaši pri visokoj relativnoj vlažnosti zraka i temperaturama preko 30 °C.

Također jedan od najčešćih zdravstvenih problema naročito goveda i konja je dijareja i iritacija crijeva. Potrebna je brza intervencija i reagiranje farmera dođe li do trovanja prilikom ispaše stoke. Najčešći simptomi koji se mogu uočiti je da životinje postaju nemirne, razdražljive i najbitnije za uočiti je nepravilan hod koji se javlja zbog pojave grčeva kod životinje. Istog trenutka je preporučivo prekinuti ispašu i odvesti stoku s pašnjaka. Ukoliko se zakasni s brzom intervencijom, životinje često prvo padaju u komu, a zatim i ugibaju.

Uzročnici trovanja

Životinje ne poznaju koja biljka je otrovna, koja nije, koristeći se osjetom mirisa i okusa konzumiraju i nerijetko i bilje koje je otrovno,  koje nema neugodan miris i okus. Stupanj otrovnosti ovisi i od konzumirane količine, konstitucije i uhranjenosti životinje. Na zapuštenim pašnjacima i livadama, gdje se nisu obavile agromelioracijske mjere posebnu pažnju mora se obratiti na biljni sastav. Puno lakše je pri pregonskoj ispaši u ograđenom prostoru i prethodno obavljenim kultivacijskim fazama, ali pri slobodnoj ispaši pojedino bilje treba obavezno izbjegavati. Najčešće otrovno i nepoželjno bilje, karakteristično za ovo podneblje:

  • Milica (Gratiola officinalis L.)
  • Obična mlječika (Euphorbia cyparissias)
  • Mak turčinak (Papaver rhoeas L.)
  • Različak modri (Centaurea cyanus)
  • Kiselica (Rumex acetosa)
  • Žabnjak (Ranunculus repens)
  • Zvonac ili šuškavac (Rinathus minor)
  • Poljska preslica (Equisetum arvense)

Kako izgleda pojedina biljka, provjerite u galeriji fotografija ispod članka


Fotoprilog


Tagovi

Štetne biljke Ispaša Otrovne biljke Hranidba stoke Cijavodična kiselina Trovanje biljem


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]