Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj magaraca
  • 22.09.2019. 13:30
  • Varaždinska, Zamlača

OPG Tomiša Marko uzgaja magarce zbog mlijeka - šire se i planiraju nove proizvode

Zbog veće potražnje za mlijekom, uskoro smo morali povećati broj grla, što je iz hobija preraslo u posao", prisjeća se Tomiša otkrivši da trenutno imaju 13 grla, ove godine očekuju prinove, a u planu im je i kupnja novih grla. 

Foto: Arhiva OPG Marko Tomiša
  • 3.636
  • 327
  • 1

U mjestu Zamlača, nekoliko kilometara od Varaždina, nalazi se OPG Tomiša Marko, u kojem se bave uzgojem magaraca i proizvodnjom magarećeg mlijeka, a u skorije vrijeme planiraju i prodaju kozmetike od ove vrijedne sirovine. 

Marko Tomiša i njegova zaručnica Karmen s uzgojem magaraca započeli su prije godinu dana, i to zbog zdravstvenih problema u obitelji. Krenuli su s dva grla, za vlastite potrebe, a u početku ništa nisu znali o magarcima. 

"Prije same kupnje posjetili smo nekoliko farmi kako bi upoznali te divne životinje i saznali više o njima. Počeli smo tražiti i literaturu koje nema baš previše u Hrvatskoj, pa smo stoga stupili u kontakt s većim inozemnim farmama magaraca i stručnjacima iz tog područja s kojima smo još uvijek u kontaktu i koji nam rado pomognu ako naiđemo na neku nedoumicu. Zbog veće potražnje za mlijekom, uskoro smo morali povećati broj grla, što je iz hobija preraslo u posao", prisjeća se Tomiša otkrivši da trenutno imaju 13 grla, ove godine očekuju prinove, a u planu im je i kupnja novih grla. 

Marko Tomiša: Svi magarci su postali dio obitelji

"Imamo mlado stado, a to nam je bio i cilj, jer ih ne planiramo prodavati. Svi su postali dio obitelji, pa onaj koji dođe na naše imanje, taj tu i ostaje. Svakog od njih poznajemo jako dobro, znamo njihove karaktere, većina se odaziva na ime i dođu kad ih pozovemo", kaže Marko otkrivši kako su njihovi mladi magarci dosta zaigrani i vrckavi pa stalno izvode neke nepodopštine. 

Naročito se vole igrati s loptom

"S njima ni jedan dan nije isti, stalno nešto novo smišljaju. Metlu, kantu, lopatu i slične predmete nikako ne smijemo ostavljati u njihovoj blizini, jer sve nestane u samo nekoliko sekundi! Osim što se obožavaju valjati u prašini, vole se igrati i s loptom. Magarci su životinje za koje treba imati strpljenja i vremena, a najviše volje i ljubavi. Ako ih tretirate s ljubavlju, oni to osjete i sve će vam to vratiti. Pametni su, brzo uče, vole se družiti, ali nepoznatim osobama ipak pristupaju s dozom opreza", opisuje Tomiša svoje stado koje na imanju imaju svoju staju u koju mogu slobodno ulaziti i izlaziti po želji, a pokraj kuće je pašnjak, kojega su nedavno proširili kupnjom novih zemljišta, kako bi im povećali prostor. 

Hrana im se uglavnom bazira na sijenu, zobi i ispaši

"Trenutno im gradimo ranč od 1,5 ha i uskoro ćemo posijati više vrsta trava koje im najviše odgovaraju, prema preporuci inozemnih stručnjaka s kojima smo redovito u kontaktu. Ljeti su na ispaši, jedu sijeno i zob iz vlastite proizvodnje, ponekad im stavimo malo kukuruza i ječma, no ne previše. Hrana im se uglavnom bazira na sijenu, zobi i ispaši, ali rado se zaslade pokojom mrkvom ili jabukom. U planu je i izgradnja nove staje koja će biti otvorenog tipa, jer nam je cilj da oni budu što slobodniji jer su tad najsretniji", naglašava Tomiša. 

Poslove oko magaraca obavljaju Marko i Karmen, a kada baš zagusti, jer su oboje zaposleni, tada uskače mama koja ih koji puta nahrani ili pripazi. 

Na ovom OPG-u dnevno pomuzu 3-4 dcl mlijeka po magarici, a kako kaže Marko, ima i boljih i lošijih dana. "Količina mlijeka na mjesec ili godinu ovisi o tome koliko se magarica muze, koliko koja magarica daje mlijeka (neke daju više, neke daju manje), a to ovisi i o stadiju laktacije magarice. Mlijeko ne muzemo prva dva-tri mjeseca, u potpunosti ga ostavljamo pulićima jer im je tada napotrebnije." 

Kupci su uglavnom roditelji koji kupuju mlijeko za djecu

S obzirom koliko dnevno mogu dobiti mlijeka, ne čudi što je cijena litre 200 kuna. Mlijeko pakiraju u sterilne bočice od 1 dcl što je, otkriva Marko, i preporučena dnevna doza.

"Naši su kupci uglavnom roditelji koji kupuju mlijeko za djecu, za prehladu, alergije, bronhitis, dermatološke probleme, jačanje imuniteta. No, ponekad nam znaju doći ljudi koji kupe mlijeko iz znatiželje, koji jednostavno žele probati nešto novo. Kupci koji su nam bliže dođu sami po mlijeko, pa usput obiđu naše veselo stado i podruže se s magarcima, a kupcima koji su dalje, osobno dostavljamo kako bismo im mogli odgovoriti na eventualna pitanja vezana za mlijeko i kako bismo bili sigurni da je mlijeko došlo do kupca u ispravnom stanju, jer su nam kvaliteta i zadovoljni kupac od iznimne važnosti."

Što slobodniji, to sretniji

Tomiša ističe kako je magareće mlijeko po sastavu najsličnije ljudskom mlijeku. "Pomaže kod problema s dišnim sustavom (bronhitis, prehlada, upala pluća i sl.) kao i kod dermatoloških problema (psorijaza, dermatitis, ekcemi...). Osim toga, poboljšava apetit i probavu, krvnu sliku te podiže imunitet. Sadrži enzim lizozim koji je poznat kao prirodni antibiotik, a mlijeko ima 60 puta više vitamina C nego kravlje mlijeko, te je bogato omega-3 masnim kiselinama. Mlijeko se lako probavlja", nabraja dobrobiti magarećeg mlijeka Tomiša istaknuvši kako ga mogu piti i bebe. "U Italiji u nekim pedijatrijskim klinikama se koristi kao zamjena za majčino mlijeko. Unatoč tome što je magareće mlijeko ljekovito i svakodnevno smo svjedoci njegove učinkovitosti, važno je napomenuti da to nije čudotvorni napitak koji djeluje preko noći. Nekad je dovoljna samo 1L, a ponekad je potrebno dulje vrijeme konzumirati mlijeko da bi se vidjeli rezultati", upozorava ovaj farmer. 

Planiraju se prijaviti na još natječaja za bespovratna sredstva

OPG Marko Tomiša financiran je vlastitim sredstvima. No, prijavili su se na IAKS Mjeru 10, tip operacije 10.1.9. "Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja" Programa ruralnog razvoja. 

"U skorijoj se budućnosti planiramo prijaviti na još natječaja za bespovratna sredstva. Sva sredstva, uključujući i zaradu od mlijeka, ulažemo u njih, kako bismo unaprijedili i poboljšali njihove uvjete života. U planu je i lansiranje proizvoda od magarećeg mlijeka koji još nije dostupan na hrvatskom tržištu, no za to nam je potrebno malo više financijskih sredstava, pa ćemo s tim krenuti u realizaciju tek za koju godinu ili prije ako dobijemo sredstva na natječaju", zaključuje Marko Tomiša. 


Fotoprilog


Tagovi

Magareće mlijeko OPG Marko Tomiša Ruralni razvoj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]