• Vladimir Margeta
  • 23.12.2015. 15:25

Omogućiti ljudima život od uzgoja fajferice

"Da bi se nešto postiglo, potrebna je politika na nacionalnoj razini. Problem su klaonički i mesoprerađivački kapaciteti u Slavoniji", govori Margeta o razvoju proizvodnje i zaštite mesa fajferice.

  • 503
  • 98
  • 0

Zadruga Leta iz Vukojevaca, čiji su članovi mahom uzgajivači crne slavonske svinje fajferice, u suradnji s timom Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka koji vode doc. dr. sc. Vladimir Margeta i prof. dr. sc. Goran Kušec, pokrenula je postupak zaštite mesa crne slavonske svinje oznakom izvornosti.

"Proces zaštite mesa fajferice oznakom izvornosti je pokrenut. To je prvi proizvod koji će u Slavoniji nositi ovu zaštitu, nakon nacionalne i na EU razini. Meso je fajferice puno kvalitetnije i stoga smatramo da se to treba naglasiti kroz proces zaštite.

Treba uspostaviti kontroliran sustav proizvodnje i kvaitete proizvoda. Trendovi u proizvodnji zadnjih desetak godina eksplodirali su što se tiče uzgoja fajferice. Da bi se nešto postiglo, potrebna je politika na nacionalnoj razini. Problem su klaonički i mesoprerađivački kapaciteti u Slavoniji", govori Margeta.


Tagovi

Fajferica Crna slavonska svinja Vladimir Margeta Zaštita fajferice Zadruga Leta


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Kiš napraforgo, lepi goropadni cvet zbog kog se sunce s neba spustilo na svet", Dorđe Balašević.