Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobio rješenje
  • 16.02.2023. 14:20
  • Šibensko-kninska, Gradina, Šibenik

Ometaju turizam? U roku 90 dana zbog spornih par metara mora ukloniti 300 ovaca?!

Samo turizam, turizam... Samo je on bitan, a nas par većih stočara koji smo ostali treba ukloniti jer smetamo, razočaran je Goran Brkić (44) kojemu je, a tako stoji i u rješenju, komunalni redar došao po prijavi mještana.

Foto: Goran Brkić
  • 12.249
  • 954
  • 2

"Nalaže se da u roku 90 dana ukloni/premjesti oko 300 ovaca koje drži na nekretnini na udaljenosti manjoj od 50 metara od najbližih stambenih i javnog objekta - ceste kroz naselje. Ukoliko stranka ne postupi prema rješenju, isto će se provesti prisilnim putem preko treće osobe, a radi izvršenja može se izreći i novčana kazna." 

Stoji to u rješenju komunalnog redarstva Grada Šibenika kojeg je poznati uzgajivač ovaca, Goran Brkić zaprimio 26. siječnja što znači da je rok u kojemu bi svome stadu trebao pronaći novi dom, sad već manji od 70 dana. 

"Meni je ovo ljuti, veliki problem! Pa gdje ću s njima i otkud mi 30.000 eura da im napravim štalu van sela, tamo gdje nema ni struje ni vode?", šokiran je rješenjem vlasnik OPG-a Vilaš koji se ovcama bavi otkad pamti. 

Turizmom protiv poljoprivrede?

Oduvijek se u Gradini, zaseoku Brkići, držala stoka, on još kao petogodišnjak pomagao je kod njihova uzgoja, a sada više nisu dobrodošle. Štoviše, još 2014. na 7. Državnom natjecanju u striži ovaca u Drnišu, pobijedio je u kategoriji ručne škare. Ošišao je tri ovce za svega 8 minuta i 7 sekundi. 

"Samo turizam, turizam... Samo je on bitan, a nas par većih stočara koji smo ostali treba ukloniti jer smetamo. A i koji turizam? Pa mi ga imamo dva miseca priko ljeta!", razočaran je Brkić (44) kojemu je, a tako stoji i u rješenju, komunalni redar došao po prijavi mještana

Kako opisuje, dogodilo se to da su pojedinci počeli graditi apartmane, bazene i njegove ovce više se ne uklapaju u potencijalnu turističku priču. 

Sporni su u ovom slučaju - metri.

Pa gdje ću s njima?, pita Goran Brkić 

U rješenju, naime, piše da je redar po prijavi mještana utvrdio da se na privatnom posjedu nalazi oko 300 ovaca u neposrednom kontaktu s nerazvrstanom cestom koja prolazi kroz naselje te na udaljenosti manjoj od 50 m od najbližih stambenih objekata: od jednog 48 m, drugog 44, trećeg 49, četvrtog 19 m i petog 42 metra.

Tjeraju me iz sela 

Odlukom o komunalnom redu propisano je pak da na području naselja Šibenik te u Grebaštici, Žaboriću, Brodarici, Zatonu i Raslini nije dopušteno držanje domaćih i drugih životinja, osim kućnih ljubimaca. Na područjima Grada koja nisu obuhvaćena prethodnim stavkom, zabranjeno je držanje domaćih i dr. životinja, osim kućnih ljubimaca, ako su smješteni bliže od 50 m od najbližih stambenih objekata, okupljališta stanovnika ili poslovnog i drugog javnog objekta. 

"Ovih 19 metara što stoji je udaljenost od objekta u kojemu godinama nitko ne živi, na 48 je moj brat kojemu ovce ne smetaju..." ogorčen je stočar koji se odlučio žaliti na odluku za što je angažirao i odvjetnika. Točnije, žalio se, ali napisano mu je: Žalba ne odgađa izvršenje. 

"Meni je ovo da me tjeraju iz sela. Stoka više nikome ne treba, stočari nisu poželjni", negoduje protiv odluke koja mu je u trenutku dovela egzistenciju u pitanje i to sada kada ima najviše posla oko njegova blaga jer je u tijeku janjenje. No, protiv koje se odlučan pravnim sredstvima boriti. 

O cijelom slučaju zatražili smo i komentar Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Šibenika, no nismo ga dobili. 


Fotoprilog


Tagovi

Goran Brkić Uzgoj ovaca Sprone ovce Sporni metri Mora maknuti ovce Komunalni red Rješenje Komunalnog redarstva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!