Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aflatoksin
  • 27.02.2014. 13:00

Odakle aflatoksin u mlijeku? Iskustva s terena!

Kako bi drugi poljoprivrednici naučili iz njihovih pogrešaka mljekari iz Sisačko-moslavačke županije iznijeli su vlastita iskustva o tome kako je aflatoksin dospio u njihovo mlijeko

Foto: depositphotos, L_Lihodeev
  • 1.298
  • 104
  • 0

U posljednje vrijeme aflatoksini su česta tema među proizvođačima mlijeka. O tome kako je došlo do prekomjerne razine aflatoksina u njihovom mlijeku progovorili su proizvođači sa dva gospodarstva iz Sisačko-moslavačke županije.

Na temu kako su mi se dogodili aflatoksini u mlijeku, nositelj gospodarstva A, koje ne bismo imenovali, iznosi: "Kukuruz sam pobrao u klipu koristeći berač kukuruza. Nakon berbe klip je čekao u hrpi oko tri tjedna na čekičanje. U međuvremenu sam s tla pobrao zaostale klipove nakon berbe beračem. Sve sam samljeo i zapakirao u plastične vreće. Zatvorene sam vreće složio na metalne bačve kako bi ih zaštitio od glodavaca. U početku je sve izgledalo normalno, a sa zatopljenjem sam primjetio kvarenje u zoni vezivanja vreća. Kukuruznim siliranim šrotom hranio sam mliječne krave. A onda su mi u mlijeku otkrili nedozvoljenu količinu aflatoksina. Nakon nedavno odslušanog predavanja Savjetodavne službe bilo mi je jasno gdje sam pogriješio."

Ovaj proizvođač napravio je dvije kobne greške. Prevlažni klip držao je u hrpi čak tri tjedna prije mljevenja. Tom je prilikom došlo do razvoja i širenja plijesni iz roda Aspergillus već u samoj hrpi. Druga greška bila je berba nekoliko dana odležanog klipa na vlažnom tlu poslije berbe beračem i mljevenje istog zajedno s klipovima iz spomenute hrpe. U kontaminiranoj siliranoj prekrupi došlo je do širenja plijesni i njihovih sekundarnih produkata aflatoksina.

Nepropisno spremljena silaža zrna može sadržavati aflatoksin

Nositelj gospodarstva B, brao je kukuruz u zrnu. "Dio sam zrna prodao u silos, a dio sam ostavio za hranidbu svojeg mliječnog stada. Kukuruz mi je na oko izgledao dovoljno suh, iako je prodani imao preko 20 % vlage, pa sam ga uskladištio na betonsku deku u tanjem sloju uz povremeno miješanje. Sve je, po mome, bilo u redu dok mi nisu blokirali otkup mlijeka zbog nedozvoljene razine aflatoksina. Tek sam tada ozbiljno shvatio upozorenja poljoprivrednog savjetnika koji je upozoravao da se mikotoksini ne dešavaju samo drugima već da se isti mogu dogoditi i meni. Kad mečka pleše u susjedstvu, za očekivati je da dođe i u moje dvorište! Sad mi je uistinu jasno gdje sam pogriješio."

Greška ovog poljoprivrednog proizvođača bila je u skladištenju nedovoljno suhog zrna. Sigurno skladištenje zrna moguće je samo uz standardnu vlagu od 14 %. U oba slučaja, konzumacijom pokvarene hrane, aflatoksini su dospjeli u probavni trakt mliječnih krava. U buragu je uz pomoć mikroorganizama jedan dio aflatoksina metabolirao, a dio je preko kapure, knjižavaca i sirišta dospio u tanko crijevo gdje je došlo do digestije i apsorpcije. Neapsorbirani aflatoksini (50-60 %) izlučili su se preko balege. Apsorbirani aflatoksini metabolirali su u jetri u metabolite M1 i M2. Putem krvotoka dospjeli su do bubrega odakle su preko urina bili eliminirani iz organizma (30-40 %). Jedan do šest posto aflatoksina iz krvotoka dospije u mlijeko i na taj način izazove probleme poljoprivrednicima.

Foto: depositphotos, L_Lihodeev


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Aflatoksin Mliječne krave Mikotoksin Kukuruz Vlaga Silaža Plijesan Mlijeko


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰