Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro-nika farm
  • 23.05.2016. 08:30

Od kozjeg je bolje samo ljekovito magareće mlijeko!

Farma ima zaokruženi ciklus proizvodnje. Na istoj se lokaciji obavlja uzgoj vlastitog podmlatka, od jarića, jarčeva za rasplod, koza koje proizvode mlijeko pa sve do proizvodnje sira.

Foto: Arhiva obitelji Jurišić
  • 3.303
  • 128
  • 0

Zagrebački asfalt, supružnici Nikola i Ana Jurišić, zamijenili su imanjem u Johovoj bari, mjestu između Modriče i Gradačca na kojem su osnovali Agro-Nika farm, farmu koza i magaraca.

Nešto zemlje su kupili, nešto je bila Nikolina djedovina, no danas se na farmi nastaloj 2014. u sklopu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Jurišić, na imanju od 15 hektara, nalazi oko 100 grla alpskih koza koje su 2014. uvezene iz Švicarske.

Na farmi je 100 alpskih koza

Zaokruženi ciklus proizvodnje

"Ideja je nastala iz razloga što želimo da odrastamo uz životinje. Ovo je lijep biznis, u prirodi smo, teško da se to može doživjeti negdje u gradu", opisuje nam Nikola zašto je sa suprugom iz Zagreba gdje su odrasli i završili ekonomiju, odlučio doći u Johovu baru u BiH. Naime, Ana je rođena Zagrepčanka, a Nikola, iako rođen u Gradačcu, u glavnom je gradu Hrvatske živio od svoje 5. godine.

"Jednostavno, htjeli smo iskoristiti svu tu zemlju", dodaje on, napominjući da su vlasnici imanja zapravo njegovi otac i majka Josip i Mara Jurišić koji žive u Švicarskoj, a da su zbog količine životinja te proizvodnje stalno zaposlili tri radnika. No i uz zaposlene radnike, na imanju rade i pomažu on i supruga, ali i baka i djed!

Kleopatrina kupka ovisi o željama kupca, a želje su različite. Kao što i sami znate, u kupku ubacujemo magareće mlijeko, med, aromatično cvijeće i eterično ulje. Učinak kupke je djelotvoran za kožu tijela, čini ju mekom, ljepšom i zdravijom. Kupka je dobra i za djecu koja pate od atopijskog dermatitisa.

Farma ima zaokruženi tijek proizvodnje. Na istoj se lokaciji obavlja uzgoj vlastitog podmlatka, od jarića, jarčeva za rasplod, koza koje proizvode mlijeko pa sve do proizvodnje sira.

Magareće mlijeko

"Na ovaj način organizira se vlastiti remont stada. Izvršena je dogradnja farme zbog povećanja kapaciteta stada, čime su se stekli uvjeti za visoku i kvalitetnu proizvodnju mlijeka i sira", kaže nam ponosni Nikola dodajući da je trenutno na farmi 50 koza u mužnji uz dnevnu proizvodnju od 100 litara mlijeka visoke kvalitete.

Ljekovito magareće mlijeko

Lani su započeli i s uzgojem magarica te danas farma broji 21 magaricu. Proizvode ljekovito magareće mlijeko koje je, kaže nam, lijek za bronhitis, astmu, plućne bolesti i pojačava imunitet. Uz to, pružaju i mogućnost organiziranja čuvene "Kleopatrine kupke" s magarećim mlijekom!

Cijena litre magarećeg mlijeka 300 kuna

Na imanju su i dva ponija

Uz koze i magarce, na farmi imaju i pernatih životinja te dva pony konja! Svoje proizvode trenutno plasiraju na području Bosne i Hercegovine, a želja im je proširiti se i na države regije kao što su Hrvatska i Srbija.

Inače, cijena jedne listre magarećeg mlijeka je 300kn, što je u protuvrijednosti 80 KM, dok pakiranje po 1 dl košta 30 kuna. Litra kozjeg mlijeka je 30 kuna, a jedan kilogram polutvrdog kozjeg sira stoji 115 kuna.

Dobiti ih možete na e-mail info@agro-nikafarm.com ili broj telefona 00387/66 98 00 08.

Foto: Arhiva obitelji Jurišić


Tagovi

Magareće mlijeko Ana Jurišić Agro-nika farm


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.