Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj peradi
  • 03.06.2023. 18:00

Očekuju ih kazne ako hvataju piliće za noge - nova pravila u Nizozemskoj

Predviđen je period prilagođavanja i obuke, a sve u cilju zaštite dobrobiti peradi

Foto: Depositphotos/kharhan
  • 1.199
  • 179
  • 0

Pred nizozemskim peradarima je još jedan izazov. Peradarske farme moraju prilagoditi svoje poslovanje najkasnije do 15. kolovoza 2024. kako se pilići više ne bi hvatali za noge, piše Nieuweoogst.

Inspekcije kreću već ove godine

Upravni sud u Roterdamu je 24. studenog 2022. presudio da je hvatanje peradi za noge zabranjeno prema europskoj uredbi. Nizozemska uprava za sigurnost hrane i potrošačkih proizvoda NVWA mora provesti sudsku odluku. U slučaju da se utvrdi prekršaj tijekom budućih inspekcija u 2023. i prvoj polovini 2024. godine, bit će izrečena ekvivalentna naredba koja podliježe periodičnom plaćanju kazne s datumom završetka 15. kolovoza 2024. godine.

Period prilagođavanja i obuke

Navedeni termin nudi sektoru mogućnost da prilagodi ulov peradi i da obuči timove za hvatanje, kako bi se zajamčila dobrobit životinja. Mogućnost prilagođavanja poslovne prakse mora se dati i ostalim sudionicima u lancu ovog sektora. Navodi se da ozljede mogu nastati i kod pravilnog hvatanja, ako radnici koji hvataju životinje ne rade pažljivo i nemaju dovoljno znanja.

Žalba je sada uložena Trgovinskom i industrijskom žalbenom sudu Cbb koji će procijeniti je li NVWA u pravu da poduzme radnje izvršenja i, ako je, vodi li nalog koji podliježe periodičnom plaćanju kazne djelotvornom izvršenju. Piet Adema, ministar poljoprivrede, smatra da je period koji je NVWA odredio do kolovoza 20224. predugačak, ali kaže da će pričekati žalbu prije nego što odgovori.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Nizozemska Peradarstvo Uzgajanje pilića Dobrobit životinja Hvatanje peradi Inspekcija Kazna Piet Adema


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]