Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 30.05.2022. 10:30
  • Požeško-slavonska, Zarilac

Obitelj Polak morala odustati od mliječnih krava - prešli na tov junadi

Drastičan pad cijena mlijeka dogodio se 2010., što se nastavilo. Na kraju smo sve rasprodali i prešli na tov junadi, istaknuo je mladi stočar Franjo Polak.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.142
  • 231
  • 0

U Zarilcu stanuje obitelj Polak kojoj su ratarstvo i govedarstvo već tradicija. Unuk i djed koji obojica nose ime Franjo ekipi Poljoprivredne televizije otkrili su kako je njihova poljoprivredna proizvodnja izgledala u prošlosti, a kako danas.

"S konjima sam orao, korio ručnom kosom, žito se vezalo u snopove", ispričao je djed rekavši da je nekad život bio težak, ali narod zadovoljan. Sela su bila puna, a sada nigdje nikoga.

Drago mu je što mu se unuk odlučio nastaviti baviti poljoprivredom. "U Osijeku je pet godina studirao poljoprivredu", ponosan je. Kaže, godinama su živjeli od mlijeka i marve, no od uzgoja mliječnih krava morali su odustati.

Bitna je volja

"Najranije čega se sjećam je da smo imali 10 krava, bilo je junica za podmladak i oko 20-ak bikova. Kasnije smo to povećavali i imali oko 80 goveda", priča unuk Franjo.

No, dodaje, 2010. se dogodio drastičan pad cijena mlijeka. "Na kraju smo sve rasprodali i prešli na tov junadi", istaknuo je rekavši da su s tom proizvodnjom prestali 2016. godine.

Od ratarskih kultura ova obitelj uzgaja ječam, zob, pšenicu, uljanu repicu, soju, suncokret i kukuruz. Mladi nasljednik kaže da je isplativo pogotovo ako se radi intenzivno. "Bitna je volja", poručio je. 

Ova obitelj primjer je sloge i uspjeha. Djed, otac i unuk zajedničkim se snagama bore protiv poskupljenja i nepredvidive situacije na tržištu, a mladi je Franjo svog djeda i oca već sada učinio ponosnima.

Više pogledajte u videoprilogu:


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Obitelj Polak Govedarstvo Muzne krave Franjo Polak


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner