Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj koza
  • 31.07.2022. 09:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Velika Barna

Obitelj Nježić uzgoj muznih krava zamijenila kozama

Cijena litre kozjeg mlijeka je od 4,5 do 5 kuna, a Nikola Nježić kaže da su otkupom zadovoljni.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 536
  • 125
  • 0

Obitelj Nježić iz Velike Barne pokraj Grubišnog polja bavi se uzgojem nekoliko pasmina koza, a u ovom su poslu tek drugu godinu. Kako su otkrili ekipi Poljoprivredne televizije ranije su se bavili uzgojem mliječnih krava, ali zbog neisplativosti su prešli na proizvodnju kozjeg mlijeka.

"Od pasmina imamo albinu, sansku i nešto miješanih, a bolje su se pokazale alpine kojih namjeravamo još kupiti i tako proširiti stado", kazao je Nikola Nježić dodavši da trenutno uzgajaju njih 90-ak, a cilj im je doći do 150 grla. Kako kaže, kada imaš tu brojku dobrih grla onda je dobra zarada.

Drže ih isključivo zbog proizvodnje mlijeka. Otkup je, kaže on redovan, cijenom su zadovoljni, ali mogla bi biti i bolja. "Ona je od 4,5 do 5 kuna po litri, a ovisi o masnoći i proteinima", dodaje rekavši da je otkup jarića teži jer većinom ljudi preferiraju janjetinu.

Na što su koze osjetljive?

Kada je riječ o muznim kozama navode da se njihov uzgoj ne razlikuje previše od muznih krava osim u hranidbi. "Pojimo ih i hranimo dva puta dnevno, ujutro i navečer, a isto toliko su u brstu", pojašnjava Bojan rekavši kako je to svaki dan šest sati posla.

"Muzne koze moraju više jesti i treba im posvetiti više pažnje kako bi mužnja bila što bolja, mliječnost po životinji je oko dvije litre", dodaje Nikola.

Naime, ova visokomliječna grla osjetljiva su na neodgovarajuću temperaturu, propuh i vlagu u staji, a isto tako najbitnija je čistoća prostora.

Poljoprivreda je najljepši posao "Ne želim otići od kuće. Tu mi je sve!", kaže Bojan uz veliku želju da se nastavi baviti ovom djelatnosti. "U tome uživam i zato mi taj posao nije naporan. Prednost je što si sam svoj gazda", zaključio je ovaj mladić.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja:


Tagovi

Uzgoj koza Nikola Nježić Bojan Nježić Kozje mlijeko


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.