Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tvrtka Žito
  • 24.05.2019. 14:35
  • Osječko-baranjska, Antunovac

Nukleus farma tvrtke Žito: Kreće uzgoj krmača s vrhunskim genetskim materijalom

To nije klasična priča, nego je vrh vrhova što može biti u sektoru svinjogojske proizvodnje, istaknuo je ministar Tolušić koji je jučer u društvu vlasnika Žito grupe M. Pipunića, premijera A. Plenkovića, ministrice G. Žalac i župana osječko-baranjskog I. Anušića obišao farmu.

Foto: Osječko-baranjska županija/obz.hr
  • 1.783
  • 168
  • 0

Tvrtka Žito pustila je u pogon svinjogojsku farmu Stari Seleš na području Općine Antunovac pokraj Osijeka. Riječ je o farmi za proizvodnju nazimica, izgrađenoj s naglaskom na dobrobit životinja i visoke ekološke standarde u potpuno kontroliranom procesu cjelokupne proizvodnje. 

"Farma ima kapacitet 920 nukleus krmača, što znači da ćemo ovdje proizvoditi nazimice za repro centre. To je vrlo važno za Hrvatsku koja je u 2018. uvezla 482.000 odojaka, a ova farma će proizvoditi samo 30-ak tisuća prasadi, od kojih će 8.000 biti nove krmače koje će proizvoditi dalje prasad u reprodukciji za tov", rekao je vlasnik tvrtke Marko Pipunić dodajući da svinjogojstvo može biti jedno od jako bitnih grana razvoja ne samo Slavonije nego i Hrvatske.

Ukupna vrijednost investicije 55 milijuna kuna

Kako je usporedio, Danska ima oko pet milijuna stanovnika i sličnu površinu kao Hrvatska, a proizvodi 1,8 milijun krmača, dok se u Hrvatskoj proizvodi 99.000 krmača.

"Mi u ovom projektu vidimo priliku te smo zahvalni Ministarstvu što su ovo prepoznali kao dobar projekt te smo dobili podršku iz europskih fondova u vrijednosti oko 23 milijuna kuna", naveo je Pipunić dodajući da je cjelokupna vrijednost investicije 55 milijuna kuna. 

Najmoderniji objekt u svinjogojstvu, posjetili su jučer i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić

Vrh vrhova svinjogojske farme 

"Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ulažu sve da vrate stočarstvo i svinjogojstvo na stare, slavne staze kako je bilo ranije u Republici Hrvatskoj. Jedan od primjera je i ova farma u kojoj je korisnik dobio skoro 23 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja. Jedna je to u nizu investicija u Hrvatskoj i Slavoniji koja potiče razvoj stočarstva, koje je kraljica poljoprivredne proizvodnje i na sebe veže puno dodatnih proizvoda i veću dodanu vrijednost.

Takve nam investicije trebaju jer je riječ o nukleus farmi na kojoj se uzgajaju krmače s vrhunskim genetskim materijalom. To nije klasična priča, nego je vrh vrhova što može biti u sektoru svinjogojske proizvodnje", istaknuo je ministar Tolušić.

Inače, tvrtka Žito je ovom investicijom broj krmača na farmama podigla sa 6.800 na više od 7.500. Farma će godišnje proizvoditi 8.500 nazimica vrhunske kvalitete i 14.000 prasadi za tov. Polovica proizvedenih nazimica previđena je za farme unutar Žito grupe dok je druga polovica namijenjena za farme partnera te za slobodno tržište.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Nukleus farma Stari Seleš Svinjogojstvo Žito grupa Marko Pipunić Tomislav Tolušić Gabrijela Žalac Ivan Anušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!