Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 07.06.2022. 10:30

Novi slučaj afričke svinjske kuge u Srbiji

Ova bolest koja ostavlja velike ekonomske posljedice uzgajivačima, ponovo se pojavljuje u susjedstvu.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 234
  • 61
  • 0

Novi slučaj afričke svinjske kuge potvrđen je na području Srbije. Općina Petrovac na Mlavi proglasila je izvanredno stanje u selima Ranovac, Manastirica, Melnica i Kladurovo na osnovi rješenja Uprave za veterinu o pojavi zaraze. 

"O provođenju ove odluke brinut će općinski stožer", naveli su iz općine. 

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), izdala je preporuke u slučaju pojave ove bolesti s velikim ekonomskim posljedicama.

Uzgajivači u prostor gdje borave svinje trebaju ući čiste odjeće i obuće te dezinificirati opremu i vozila. Važno je držati domaće dalje od divljih svinja, a hranu nabavljati iz pouzdanih izvora.  

Kada je riječ o lovcima, važno je da dezinficiraju opremu prije napuštanja lovišta, da ne posjećuju farmu svinja po povratku iz lova, ne ostavljaju otpad i iznutrice divlje svinje u šumama ili na poljima i da se drže podalje ako naiđu na uginulu. U slučaju da vide bolesnu ili uginulu divlju svinju trebaju prijaviti lokalnim vlastima.

Bolest se vrlo lako može proširiti direktnim kontaktom sa zaraženim domaćim ili divljim svinjama; kontaktom pri gutanju kontaminirane hrane kao što su ostaci hrane, napoj ili otpaci; ugrizom zaraženih krpelja i kontaktom s kontaminiranom opremom, poput odjeće, poljoprivredne opreme i vozila.

Podsjetimo, do sada se afrička svinjska kuga širila Južnom i Istočnom Srbijom, sa sporadičnim slučajevima u Šumadiji i na jugu Banata.


Tagovi

Bolest svinja Zaraza Vanredna situacija ASK Afrička svinjska kuga


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]