Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Metan
  • 26.12.2019. 16:30

Novi dodaci u hranidbi krava: češnjak i citrusi smanjuju isparavanja metana?!

Novi dodaci u hranidbi krava koji uključuju citruse i češnjak smanjuju isparavanja metana, pokazala su istraživanja švicarske tvrtke "Mootral".

Foto: Depositphotos/Mayerberg
  • 485
  • 40
  • 0

Kada se govori o globalnom zagađenju zraka, obično se prve asocijacije odnose na prijevozna sredstva i ispušne plinove koje proizvode, na tvorničke dimnjake bez odgovarajućih filtera kao i mnoge pogone kemijske industrije i slično. Međutim, krave koje tijekom preživanja hrane ispuštaju velike količine plina metana u atmosferu, spadaju u jedne od najvećih zagađivača zraka.

Pretkomora želuca krave ispunjena je mnoštvom bakterija koje fermentiraju hranu što životinji olakšava probavu. Tijekom tog procesa nastaje metan koji izlazi kroz usta kada ona podrigne. U prosjeku, krava može podrigivati jednom u minuti, oslobađajući oko 500 litara plina bez mirisa iz usta i nosa svaki dan.

Hranidbom do neutralizacije metana 

Švicarska tvrtka "Mootral" je priopćila da bi novi sastojci u hranidbi kao što su citrusi i češnjak mogli pomoći, tako što bi neutralizirali metan koji proizvode njihove krave. 

Razvili su, kako prenosi ModernFarmer, novu metodologiju koja će reducirati emisiju plinova u stočarstvu. Ova metodologija se bazira na biokemijskim procesima koji se odvijaju tijekom preživanja hrane. Novi, prirodni dodaci u hranidbi koji uključuju češnjak i ekstrakte citrusa inhibiraju metanogene i na taj način smanjuju emisiju metana. Procjenjuje se da bi smanjili emisiju metana iz probavnog sustava krava do 38%.

Neprofitna organizacija Verra odobrila projekt redukcije metana

Neprofitna organizacija Verra koja kontrolira standard emisije ugljika, objavila je 6. prosinca 2019. godine da je odobrila program kompanije "Mootral". Objavljeno je da nova metodologija podrazumijeva redukciju metana koji nastaje u probavnom sustavu preživača.

Emisije metana koje nastaju kao rezultat probave kod stoke čine 30 posto globalne emisije metana. Ovaj metan rezultat je fermentacije biomase koja se razgrađuje u probavnom sustavu preživača kao što su: goveda, ovce ili koze. Zanimljiv podatak je i taj da postoji zabluda da se veliki dio metana koji proizvode krave oslobađa flatulencijom, međutim najveći dio metana krave zapravo podrignu. Kroz probavni proces pretvaranja šećera u jednostavne molekule se apsorbiraju u krvotok i tada se stvara metan kao sporedni proizvod, dok se samo mali postotak metana proizvodi u debelom crijevu krave. 

Prirodni suplementi mogu poboljšati produktivnost krava

Završili su probno istraživanje upotrebe novih suplemenata koji uključuju ekstrakte citrusa i češnjak kod proizvođača mlijeka u Lankashireu, u Engleskoj, koje je potvrdilo da nema neželjenih efekata. Upotreba ovih prirodnih dodataka ne bi utjecala na potrošače i njihovo konzumiranje mesa, a što je važno - smanjila bi emisiju plinova. Također, kompanija je potvrdila da dodaci mogu poboljšati produktivnost krava. Laboratorijske analize pokazale su da upotreba dodataka kao što je recimo, češnjak, ne utječe na kvalitetu, miris ili okus kravljeg mlijeka. 


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Mootral Metan Stočarstvo Češnjak Citrusi Zagađenje Globalno zagađenje Efekt staklenika Krave