Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nekavezni uzgoj
  • 08.01.2021. 09:00

Nema dovoljno jaja iz nekaveznog uzgoja na domaćem tržištu?

Hoteli, restorani i domaći trgovački lanci žale se da zbog nedostatne količine nekaveznih jaja na tržištu nemaju mogućnosti uvrstiti ih u svoju ponudu, kaže Zrinka Košta, izvršna rukovoditeljica Ab ovo kampanje.

Foto: weanimalsmedia.org, Jo-Anne McArthur
  • 1.404
  • 661
  • 1

Potražnja za jajima koja dolaze iz nekaveznog uzgoja peradi, rastući je trend na prehrambenom tržištu Europe i svijeta. Tijekom posljednjih nekoliko godina globalno širenje ove vrste poslovanja za posljedicu je imalo prelazak sve većeg broja proizvođača na nekavezne načine proizvodnje.

Brzina kojom se ovaj trend širi i njegov utjecaj na europska i svjetska tržišta navela je već nekoliko europskih država na potpunu zabranu korištenja kaveza u industriji jaja. "Riječ je o Austriji, Švicarskoj i Luksemburgu, a Njemačka će to učiniti do 2025.", tvrdi Zrinka Košta, izvršna rukovoditeljica Ab ovo kampanje koju vodi Udruga Pobjede, a zalaže se za njihovo ukidanje u ovoj industriji.

Kupci sve više traže jaja iz slobodnog uzgoja

Ističe kako je u sedam europskih zemalja postotak onih iz nekaveznog uzgoja danas veći od 60% ukupne proizvodnje. Globalno gledano, kaže i kako su četiri američke savezne države, od kojih su dvije najveći opskrbljivači tamošnjeg tržišta jajima, već odredile rok za tranziciju prema takvom načinu proizvodnje.

Razlog uspješnosti ovog trenda leži u povećanom senzibilitetu kupaca. "To pokazuje i uspjeh europske građanske inicijative "End The Cage Age" (Okončajmo doba kaveza, op.a.) koja je po broju prikupljenih potpisa za ukidanje ovog načina uzgoja druga po uspješnosti u povijesti Europske unije", napominje..

Otkriva i kako, prema anketiranju YouGov tvrtke za istraživanje javnog mišljenja, 75% ispitanika u Hrvatskoj smatra upotrebu kaveza na farmama okrutnom prema životinjama, a 76% ih misli da bi EU trebala prenamijeniti postojeća sredstva u poljoprivredi za prelazak na nekavezne sustave.

Trend prate najveći svjetski brendovi?

Zbog pritiska sve većeg broja kupaca koji zahtijevaju društvenu odgovornost u poslovanju, veliki broj tvrtki više ne nabavlja ovu vrstu jaja.

"Upravo je cage-free poslovanje najbolji primjer društvene odgovornosti koja donosi dobrobit ne samo životinjama, već i ljudima i okolišu", poručuju iz Udruge Pobjeda dodajući da se preko 2.000 internacionalnih i nacionalnih brendova već priključilo ovom trendu. Podsjećaju, Metro, Lidl, Walmart, Kaufland, Spar, McDonalds, Milka, Nestle, Danone, Unilever, Marriott International, Hilton Hotels i mnoge druge, potpuno su izbacile kavezna jaja ili su se javno obvezale do određenog roka to učiniti. 

Kako stoji Hrvatska?

"Danas u Hrvatskoj posluje velik broj internacionalnih tvrtki koje su potpisnice ove izjave - Metro, Lidl, Kaufland, Spar brendovi su koji diktiraju nove standarde", kaže te dodaje da je njihova prisutnost na našem tržištu prilika za priključivanje domaćih tvrtki ovom trendu. 

Da tu priliku žele iskoristiti pokazao je velik broj domaćih hotela, restorana i trgovačkih lanaca. "Međutim, zbog nedostatne količine nekaveznih na tržištu, nemaju mogućnosti uvrstiti ih u svoju ponudu", napominje ona dodajući kako sve veću potražnju za takvim jajima tumače kao poziv hrvatskim proizvođačima da prihvate izazov i idu ukorak s novim zahtjevima tržišta.

Cilj je potaknuti peradare na nekavezni uzgoj

"Zasluge za globalno širenje cage-free trenda pripadaju koaliciji Open Wing Alliance koja okuplja više od 80 organizacija iz cijeloga svijeta na istom zadatku - ukidanje kaveza u industriji jaja", komentira.

Naime, organizacije koje su članice ove koalicije informiranjem javnosti o okrutnim praksama u ovoj industriji mijenjaju odnos društva prema životinjama i postavljaju nove standarde korporativnih politika o njihovoj zaštiti na nacionalnim, regionalnim i globalnim tržištima. 

Inače, Udruga Pobjede se uz sudjelovanje u radu europske građanske "End The Cage Age" inicijative, svojom Ab ovo kampanjom priključuje i Open Wing Alliance koaliciji sa zadatkom da potakne domaće tvrtke iz svih sektora poslovanja na postupno izbacivanje kaveznih jaja putem javne Cage-free izjave.

Više informacija o ovoj temi možete pronaći ovdje.


Tagovi

Udruga Pobjede Zrinka Košta Nekavezna jaja Nekavezni uzgoj Ab ovo kampanja Društvena odgovornost Cage free


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]