Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kruljac
  • 24.07.2020. 09:00
  • Osječko-baranjska, Vladislavci

Ne odustaju od krava, mlijeka i prerade, škripavac s OPG-a Kruljac itekako tražen

OPG Kruljac iza sebe broji 19 godina postojanja. Sada već pomalo davne 2001. godine, Ivica i Slađana počeli su se baviti proizvodnjom svježeg domaćeg mlijeka s 12 muznih krava. Danas ih imaju 70.

Foto: Arhiva obitelji Kruljac
  • 1.882
  • 789
  • 0

OPG Kruljac iza sebe broji 19 godina postojanja. Sada već pomalo davne, 2001. godine obitelj, točnije Ivica i Slađana, počeli su se u Vladislavcima baviti proizvodnjom svježeg domaćeg mlijeka s 12 muznih krava. Nakon 10-ak godina njihov je broj dosegao 40 te se još jednom povećao do 70. Godine 2003., dolaskom zakonske regulative kojom se zahtijevalo da se poljoprivrednici koji žele nastaviti s radom moraju registrirati kao poljoprivredno ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, Slađana je "uzela" posao u svoje ruke i postala nositeljicom OPG-a.

Robot na farmi 

Danas je cijela obitelj uključena u aktivnosti, s tim da su kći Marija i sin Dorijan zaduženi za preradu, prodaju preko društvenih mreža i marketing, a najmlađi sin Marin, koji od malih nogu želi postati odličan farmer, za poziranje uz njihove proizvode i dodatno uljepšavanje ove već lijepe priče. Trenutno obrađuju 100 hektara poljoprivrednih površina koje se dijele na: 65 hektara državnog, 15 hektara u najmu i 20 hektara vlastitog. Uzgajaju krmno bilje potrebno za hranidbu životinja, te svake godine na 20% površina siju industrijsko bilje, pšenicu ili suncokret (ovisno o plodoredu).

Danas imaju 70 muznih krava i preko 170 goveda različitog uzrasta. S obzirom da je u pitanju veliki broj, imaju stalnih 5 zaposlenika koji su zaduženi za brigu o životinjama i druge aktivnosti na farmi. Kako bi posao išao još brže, ali i kao pomoć radnicima, na farmu obitelji stigao je i robot vrijedan 1,2 milijuna kuna. Potpuno je automatiziran i sam prati tijek proizvodnje, zdravstveno stanje krava, njihovu gravidnost, te njihovo tjeranje.

Proizvodnja sira

Iz svake loše situacije izađe nešto dobro, pa su se tako i oni snašli te zbog niske otkupne cijene prije 4 godine počeli baviti preradom mlijeka u sir. Novi posao nastao na inicijativu Marije i Dorijana, uz naravno puno truda i rada, pokazao se kao pun pogodak. Ubrzo se za proizvodnju sira odvajalo do 200 litara mlijeka dnevno, odnosno 1.000 – 1.400 litara mlijeka tjedno.

"Iako je to daleko manje od naše dnevne proizvodnje – mi smo zadovoljni! U početku smo naš sir plasirali na osječkoj tržnici, a nedavno smo počeli i s dostavom na kućnu adresu te prodajom na kućnom pragu. I sve se pokazalo jako dobrim", podijelila je s nama Marija Kruljac.

Slogom i dobrim rasporedom poslova, obitelj Kruljac uspješno proizvodi mlijeko i sir

Trenutno proizvode kuhane polutvrde sireve, dimljene i nedimljene sa i bez začina, a u posljednje vrijeme se i škripavac pokazao jako dobrim.

Sir Kruljčevih je jako tražen

"Zbilja je tražen, ljudi ga vole jer je okusom drugačiji od ostalih. Mekan je, lijepo se reže, a može ga se i pohati ili koristiti kao dodatak za pizzu umjesto mozzarele", kaže Marija. Dodaje kako on, kako i samo ime kaže, ukoliko se dobro napravi škripi pod zubima. Za 1 kg potrebno je 7,8 l mlijeka, 1% što kvalitetnijeg octa i naravno dobra volja.

Kupci i konkurencija

Naglašavaju da su svi njihovi dosadašnji kupci zadovoljni plasiranim sirom i da za njega imaju samo riječi hvale. U izradi koriste začine poput crvene paprike, kopra, vlasca, a po želji kupaca znaju rabiti i češnjak, orahe, grožđice, itd. Naravno, za one koji su više za jednostavnije varijante u ponudi imaju i standardno slane i nešto malo slanije. 

Početkom lipnja otvorili su novo prodajno mjesto uz prometnicu D7, na relaciji Đakovo - Osijek, gdje osim sireva prodaju i svježe povrće, ali su i omogućili degustaciju svima koji ga još nisu stigli probati.

Kada je u pitanju konkurencija, kažu da o njoj ni ne razmišljaju. Održavaju visoke higijenske standarde u proizvodnji, pakiranju i skladištenju njihovog poznatog sira. Uz sve navedeno i u svakoj situaciji zadržavaju vedar duh i pozitivan stav jer smatraju da je to, osim ljubavi prema poslu koji rade, izuzetno bitno i za kupce, a i za njih same.


Tagovi

Opg Kruljac Poljoprivreda Sir Domaće životinje Domaća proizvodnja Prerada mlijeka


Autorica

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentica diplomskog studija Ishrana bilja i tloznanstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.