Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezona svinjokolje
  • 29.11.2015. 18:20

Naša šansa je u proizvodnji svinja za preradu!

Naša obiteljska gospodarstva imaju šansu u proizvodnji svinja za preradu, jer jedino u tom slučaju inputi mogu biti jeftiniji. Prehrana stočnom repom, lucernom, nekim nusproizvodima industrije umanjila bi inpute, a kvaliteta mesa bi bila veća.

  • 688
  • 79
  • 0

Temperature su neuobičajene za ovo doba godine kada je u punom jeku svinjokolja na slavonskim gospodarstvima. Ipak, s obzirom da je vrijeme godine kada je tržište svinja u fokusu, poljoprivrednici se polako pripremaju za kolinje.

"Vremenski uvjeti utječu na ponudu i potražnju svinja, a cijene se formiraju prema tome. Temperature su trebale biti puno niže. No, potražnja polako ide gore i prati ponudu, a cijene postaju jasnije kako se najavljuje sve hladnije razdoblje. Za sada je još uvijek u tijeku ispitivanje tržišta. Sada se priča o ciframa od 12 do 13 kuna po kilogramu", priča Željko Kucjenić, tajnik Svinjogojske udruge proizvođača Brodsko-posavske županije.

Ugovoren otkup tovljenika

Proizvođači koji proizvode stokilaše imaju ugovoren otkup, ali kod svinja od 150 do 200 kg se čeka do zadnjeg trenutka, zbog cijene. Svi se boje ranije ugovoriti, smatra Kucjenić. "Jedno su tovljenici za preradu i naše tradicijsko klanje. Imamo i drugu kategoriju, tehnički tov do 110, 115 kilograma, koji ide u mesnu industriju, njihove cijene su ispod osam kuna. Cijene tovljenika od 150 do 200 kilograma su više jer je skuplja njihova proizvodnja. Financijski ciklusi su sporiji, te su svinje pojele puno više hrane za kilogram prirasta, sporiji je bio rast. U pravilu, za njih bi uvijek trebala biti veća cijena", objašnjava ovaj stručnjak.

Izgubili smo mnogo ulaskom u EU

"Kad su bile prognoze da ćemo ulaskom u EU samo izgubiti zbog konkurencije uvoznog mesa, nitko nije vjerovao, međutim to se pokazalo točnim. Na OPG-ima je sve manji broj svinja jer se teško može konkurirati niskim cijenama proizvoda", svjedoči Željko. "Kad usporedimo broj OPG-a od prije 10 godina, vidimo dosta veliki pad. Ne možemo se uklopiti u tako niske prodajne cijene". Oni koji svoje tovljenike neće moći prodati, morati će sami preraditi meso.

Šansa za OPG-ove

"Naša obiteljska gospodarstva imaju šansu u proizvodnji svinja za preradu, jer jedino u tom slučaju inputi mogu biti alternativni, jeftiniji, na primjer prehrana stočnom repom, lucernom, nekim nusproizvodima industrije pa bi inputi bili manji, a kvaliteta mesa veća. Ukoliko se iznađu povoljne mjere da oni naprave takve objekte za preradu, možemo uspjeti."


Tagovi

Prodajne cijene Svinje Tovljenici OPG Željko Kucjenić Tržište svinja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]