Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lovrenčić
  • 03.08.2022. 09:00
  • Požeško-slavonska, Brezine

Napravio 380 bala, a potrošio 120 litara goriva

Na OPG-u Borisa Lovrenčića koji se bavi ekološkim uzgojem stoke u sustavu krava-tele, odnedavno se nalazi i traktor Kubota M6 serije.

Foto: Goran Gazdek
  • 25.476
  • 1.776
  • 2

Na farmi OPG-a Borisa Lovrenčića iz Brezina, desetak kilometara od Lipika u Požeško-slavonskoj županiji, 250 je krava, 200 telaca i 12 rasplodnih bikova. Da bi se nahranilo to blago potrebno je obraditi 130 hektara pašnjaka i 70 hektara livada.

Lovrenčić je OPG za ekološki uzgoj stoke na otvorenom u sustavu krava-tele, mesnih pasmina goveda (hereford, šarole, limuzin i njihovih križanaca) otvorio 2002. baštineći obiteljsku tradiciju poljoprivrede i stočarstva svojih roditelja utemeljenu 1970. godine. 

"Cijeli život sam u poljoprivredi. Odrastao sam uz stoku, čuvao krave već sa šest godina i to je jednostavno ušlo u mene. Volim ih i nikada nisam ni pomislio da bi se mogao baviti nekom drugom granom poljoprivredne proizvodnje", objašnjava Boris navodeći da ovo nije lagan posao, iako svi misle da je sustav krava-tele jednostavan. Da bi uspio, naglašava, moraš imati jako puno ljubavi, volje i iskustva. 

Kubota - novi član voznog parka 

Za ekološku proizvodnju odlučio se zbog sigurnijeg plasmana. Već godinama održava stabilnu kvalitetu i zato ima stalnog i pouzdanog kupca. Dio telića ide za rasplod. 

"Mnogi se boje ekološke proizvodnje, ali to nije neki bauk da se ne bi mogao savladati“, govori nam dok pokazuje svoje uzorno gospodarstva koje se u komadu prostire na 20 hektara. Pod krovom su dvije i pol tisuće bale sijena, tu su tri pojilice, korali i sve ostalo za siguran smještaj stada te njihovo nesmetano i slobodno kretanje. Ističe da je gospodarstvo podizao postupno, malo po malo, zahvaljujući agropaketima OTP banke. 

Boris Lovrenčić bavi se uzgojem goveda u sustavu krava-tele 

Kako bi održao kvalitetu i podigao učinkovitost stalno ulaže u proizvodnju. Pri tome ipak pazi da se, što bi narod rekao, pokrije koliko mu je deka dugačka pa ne srlja u nepotrebno velike investicije. Nedavno je za kupnju traktora marke Kubota nove serije M6 izdvojio 86 tisuća eura. 

"Uvijek smo pazili na mehanizaciju i imali dobre traktore tako da znam usporediti. Neke za koje kažu da su najbolji nisam nikada vozio i ne znam ništa o njima pa neću pričati, ali ovaj je idealan u svojoj cjenovnoj kategoriji", ističe dodajući da tko ko god sjedne u njega i proba nešto utovariti ili istovarati kaže da je to čudo.

Kubota predstavila novu M6002 seriju traktora za mliječne i mješovite farme

"Ima veliki ajnšlag, okretan je i živ, a malo troši pa je ekonomičan. Neki dan sam balirao slamu od 11 do pola devet navečer i napravio 380 bala, a potrošio 120 litara goriva. Posebno je odlična restart funkcija za baliranje“, pokazuje naš sugovornik novog člana svog voznog parka. 

Muke po državnoj zemlji

Dugoročno razmišlja o povećanju proizvodnju, ali ga u tome ograničava nedostatak zemlje. Trenutno obrađuje 150 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, ali ništa ne može ozbiljno planirati jer se ugovori produžavaju na godinu dana. 

"Ne znaju ni mogu li nam ove godine produžiti ugovore. Ovo je već ni sami ne znamo koji prijedlog zakona, sigurno dvadeseti, i pitanje je što će dalje biti. Ne znam što petljaju s tim tako dugo. Meni fali minimalno 60 do 70 hektara pa moram kupiti još tisuću bali sijena“, kaže Boris. 

Dodaje kako bi htio kupiti vlastitu zemlju, ali u ponudi su tek zarasle površine na kojima treba puno raditi da bi ih se dovelo red pa u tome ne vidi računicu.  


Fotoprilog


Tagovi

Boris Lovrenčić OPG Kubota M6 Eko proizvodnja Sustav krava tele


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.


Partner

Se-kra d.o.o.

Sesvetski Kraljevec, Hrvatska
tel: 01 / 2047 - 888, e-mail: se-kra@se-kra.hr web: http://www.se-kra.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo