Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 25.02.2023. 07:30

Na što obratiti pažnju pri kupovini pilića i što poslije?

Zdravi pilići su živahni, dobro stoje na nogama, a najosjetljiviji prvih deset dana.

Foto: Depositphoto/Grigorenko
  • 14.299
  • 776
  • 1

Uzgoj pilića je brzi način da sami proizvedete meso za kućanstvo ili uzgojite vlastito jato. Prilikom kupovine jednodnevnih pilića obratite pažnju u kakvom su stanju i kako izgledaju. Trebaju biti suhi, čistog paperja. Kloaka je suha, čista, ružičasta. Pupčana vrpca osušena, potpuno zatvorena i ne smije krvariti.

Životinje trebaju biti živahne, stabilne na nogama, ravnih leđa. Imati dobar položaj glave, da ne pada i ne uvlače je. Krila su čvrsto priljubljena uz tijelo. Oči i kljun su sjajni. Pile obraća pažnju kada ga blago gurnete rukom. Neće se skupiti i leći. Zdravi pilići su aktivni, reagiraju na podražaje, zvuk i dodir, lako se kreću i pronalaze vodu i hranu. Kako bi brzo utvrdili jesu li kvalitetni i zdravi prevrnite ih na leđa. Pilići u dobroj formi će odmah lako stati na noge.

Prvi dani su najosjetljiviji

Kada ih kupite i donesete kući znajte da su prvih desetak dana najosjetljiviji i traže pojačanu brigu. Vrlo su osjetljivi na neadekvatnu temperaturu i pretjeranu vlagu. Hrana treba biti prilagođena. Podložni su pojavi bakterijskih i virusnih infekcija.

Prostor treba biti suh, s dobrom ventilacijom i bez propuha, čist i dezinficiran. Voda i hrana trebaju biti lako dostupni, a temperatura i vlažnost regulirani. Prvog dana treba biti do 30ºC, a zatim se tijekom svakog tjedna snižava za po tri stupnja. Prijelaz neka bude postepen kako ne bi izazvali stres. Na kraju prvog tjedna potrebno je da vrijednost temperature bude 28ºC. Postepeno se snižava kako bi 21. dana dostigla vrijednost 18ºC. Upotrebom umjetne kvočke, lampe, istovremeno ćete podesiti temperaturu i osvijetljenost.

Visoka vlažnost je opasnost zbog podložnosti mladih jedinki pojavi raznih bolesti, posebno kokcidioze. U prvim danima vlažnost zraka se kreće od 65 do 70 posto, a zatim se smanjuje na 55 do 60 posto. Neće im odgovarati ni presuh zrak, jer će reagirati većom potrošnjom vode i manjom potrošnjom hrane.

Manji obroci

Hrana se daje 12 sati poslije izlijeganja. Najbolje im odgovaraju obroci na bazi kukuruza i prosa. Kod prvog obroka daje im se pet postotna otopina glukoze. Od drugog dana može im se davati ječam, zobene pahuljice samljeveni na odgovarajuću granulaciju. Kasnije im se dodaje biljna hrana: kuhani krumpir, mrkva, kopriva, maslačak, zeleni luk.

Obroci trebaju biti manji i davati ih tijekom 24 sata. Ukupno treba biti hrane do osam puta. Voda da je sobne temperature, čista. Najbolje je prokuhati i pustiti da se ohladi. Namjenski vitaminski dodaci se dodaju u vodu.


Tagovi

Pilići Jednodnevni pilići Uzgoj pilića Kupovina pilića


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]