Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 24.06.2021. 13:30

Na IV. natjecanju u kvaliteti kukuruzne silaže Mario Živković osvojio najveći broj bodova

Kvalitetnu kukuruznu silažu ima 17 proizvođača iz osam županija, od Slavonije, preko Varaždina i Međimurja do Istre.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 1.050
  • 690
  • 0

I ove je godine održano Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže u Republici Hrvatskoj, projekt koji već četvrtu godinu za redom organizira Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

U konkurenciji 17 nagrađenih proizvođača, najviše je bodova prikupio Mario Živković iz Osječko-baranjske županije. 

Opća je ocjena da je kvaliteta kukuruznih silaža bolja nego prijašnjih godina. Naime, nakon laboratorijskih ispitivanja provedenih u HAPIH-ovom laboratoriju za kontrolu kvalitete stočne hrane Centara za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u Križevcima, prof. dr. sc. Matija Domačinović je bodovao i rangirao kukuruzne silaže i tako izlučio 17 proizvođača nagrađenih zlatnom, srebrnom, odnosno brončanom plaketom.

Radi se o poljoprivrednicima čije su silaže prikupile više od 90 bodova, a treba naglasiti da nagrađeni dolaze iz osam različitih županija, od Slavonije, preko Varaždina i Međimurja do Istre.

Ravnateljica HAPIH-a dr.sc. Darja Sokolić uručila je Mariju Živkoviću zlatnu plaketu (foto: HAPIH)

Nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja uzoraka kukuruzne silaže svaki je proizvođač dobio opširno ispitno izvješće koje može sam ili uz pomoć stručnih službi koristiti kao temelj za pripremu uravnoteženog obroka za svoje životinje ili za uklanjanje eventualnih nedostataka u pripremi krme.

Raste broj uključenih gospodarstava

Cilj ovoga projekta je podići razinu svijesti proizvođača mlijeka o potrebi kontrole kvalitete stočne hrane, u ovom slučaju kukuruzne silaže kao osnovnog krmiva u obroku mliječnih krava na većini gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka.

"Svjesni da naši proizvođači bez podrške institucija i struke ne mogu postići isplativost proizvodnje i konkurentnost nastojimo im i kroz projekt Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže pružiti snažnu stručnu podršku u tom smislu“, ističu iz HAPIH-a i dodaju kako projekt provede u suradnji s jedinicama regionalne samouprave –  županijama.

Pregled nagrađenih proizvođača kukuruzne silaže ove godine:

Proizvođač

Broj bodova, odličje

Mario Živković, Osječko-baranjska

96, zlato

Mijo Pranjić, Vukovarsko-srijemska

95, zlato

Ružica Knežević, Brodsko-posavska

94, srebro

OPG Ivica Tadić, Brodsko-posavska

94, srebro

PG "Toncin", Istarska

93, srebro

Darko Popović, Varaždinska

93, srebro

Milica Blanuša, Vukovarsko-srijemska

93, srebro

Ivan Kojadin, Virovitičko-podravska

92, bronca

Antun Dorić, Brodsko-posavska

92, bronca

Krešo Zadravec, Međimurska

92, bronca

Ivo Cvitković, Brodsko-posavska

92, bronca

Matija Vidaković, Brodsko-posavska

92, bronca

OPG Kokić, Osječko-baranjska

91, bronca

OG Petani, Istarska

91, bronca

Satnica Milk d.o.o., Osječko-baranjska

91, bronca

Čedo Veselinović, Vukovarsko-srijemska

91, bronca

Ivana Frljak, Zagrebačka

91, bronca

Kroz četiri godine provedbe projekt je prepoznat kao kvalitetan i uspješan kako od strane jedinica regionalne samouprave tako i od strane samih proizvođača, pa da iz godine u godinu raste i njihov interes za sudjelovanjem.

Prošle godine sudjelovalo je 12 županija i grad Zagreb, te bilo uključeno 269 gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, a kojima su županije pokrile troškove laboratorijskog ispitivanja kvalitete silaže.

"Iz godine u godinu, sa svakim novim natjecanjem, nastojimo podići razinu kvalitete provedbe projekta, od samog uzorkovanja na terenu do ispitivanja uzoraka u laboratoriju“, naglašavaju.

Nova analitička oprema

Tako je u 2020. godini napravljen osobito značajan iskorak nabavom nove analitičke opreme i uspostavom suradnje s Eurofins Agro Testing BV sustavom laboratorija iz Nizozemske kojim je omogućeno analizirati uzorke stočne hrane na puno veći broj parametara kvalitete te isporučiti opsežnija ispitna izvješća proizvođačima i u formi u kojoj se podaci o kvaliteti kukuruzne silaže mogu uvesti u programe za optimiziranje obroka.

Kao i na većinu aktivnosti u proteklom periodu, pandemija korona virusa utjecala je i na vrijeme i dinamiku provedbe IV. natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u RH čija je prezentacija rezultata i objava nagrađenih bila održana ovih dana na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima. "S obzirom na dobru prihvaćenost projekta od strane županija kao partnera, proizvođača, ali i struke očekujemo daljnji rast broja sudionika i još kvalitetnije rezultate u okviru V. natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u RH koje slijedi krajem godine“, poručuju iz HAPIH-a.


Tagovi

HAPIH Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže Projekt Laboratorijsko ispitivanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner