Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki uzgoj
  • 22.01.2022. 12:00
  • Osječko-baranjska, Granice

Na imanju od 50 hektara živi preko 400 životinja Zlatka Ranogajeca

Imam 190 ovaca, 17 magaraca, četiri krave simentalke, osam prasaca, krmača, 50 kokoši, dvije paunice i pauna, 10 koza, jarca i 120 janjića, nabrojio je ponosni vlasnik čijim životinjama su najveća prijetnja lisice.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 3.546
  • 484
  • 2

Na 50 hektara ograđenih pašnjaka okruženih šumom uživaju ovce, koze, razne vrste peradi, ali i neke životinje koje se na slavonskom imanju ne sreću često. Riječ je o imanju Zlatka Ranogajeca iz Granica, mjesta u okolici Našica.

"Imam 190 ovaca, 17 magaraca, četiri krave simentalke, osam prasaca, krmaču, 50 kokošaka, dvije paunice i pauna, 10 koza, jarca i sada imam 120 janjića", nabrojio je svoje životinjsko carstvo ekipi Poljoprivredne televizije. Kako je rekao, sve su mu drage, ali posebno mjesto u njegovu srcu zauzima srna kojoj je spasio život u šumi.

Njegove životinje ljeti borave na otvorenom na paši i piju izvorsku vodu. "Po zimi ih hranim kukuruzom, zobi, pirom, stočnim graškom te livadskim sijenom", pojašnjava Zlatko. Na 50 hektara zemlje koje obrađuje isključivo proizvodi hranu za svoje životinje.

Njegovo je gospodarstvo u sklopu ekološke proizvodnje, a u proljeće svoje površine gnoji stajnjakom. Zlatko je inače zaposlen, no to ga ne sprječava da se u slobodno vrijeme bavi onime što voli.

Magareće mlijeko je zdravo

Magarci su najtvrdoglavije životinje na njegovom imanju. "Njih sam nabavio jer ih volim, a nabavio sam i 20 ženki zbog mužnje", tvrdi rekavši da je njihovo mlijeko jako zdravo. Kako navodi, magarac za dva mjeseca preraste tele i to zato što je magareće mlijeko kvalitetnije.

Na njegovu imanju sve životinje dijele životni prostor i odlično se slažu, no prijetnju im predstavljaju jedino lisice. Neke se životinje skrivaju od njih tako što noći provode na vrhu stabala.

"Lisicu uhvatim u kavez i odvezem autom duboko u šumu. Nisam im neprijatelj i one čiste šumu. Možda se i vrate, a možda i ne. Barem taj tren spasim svoje životinje", priča ovaj stočar.

Na svom imanju on sve obavlja sam od šišanja ovaca do liječenja. Snašao se u tome, a veterinari mu dolaze jedino kada treba oploditi kravu.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Zlatko Ranogajec Imanje Ekološki uzgoj Stoka Magarci Pauni


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]