Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj goveda
  • 30.05.2017. 10:30

Mužnja krava robotima u slobodnom sustavu

"Slobodan sustav držanja goveda je budućnost mliječne industrije".

  • 2.758
  • 159
  • 0

Unatoč nestabilnoj situaciji u hrvatskom mljekarstvu, kada su mnogi proizvođači prisiljeni zatvarati svoje farme zbog niske otkupne cijene, postoje i oni koji svoja gospodarstva moderniziraju i ulažu u nove tehnologije.

Jedan od takvih primjera nalazi se u Tordincima kod Vinkovaca, na farmi Landia gdje krave, umjesto ljudskih ruku, muzu roboti.

250 muznih krava s robotima

"Prije šest godina odlučili smo napraviti ovaj iskorak i izgraditi suvremenu farmu od 250 muznih krava s robotima. Riječ je o slobodnom sustavu držanja krava. One tijekom 24 sata same odabiru hoće li ići na mužnju i hoće li jesti. Imaju hranu po volji, imaju računalnu ishranu koja je također sadržana u robotu. Samim time svaka krava, ovisno o proizvodnji, daje više mlijeka. Ne samo zbog načina ishrane nego i zbog toga što nema tjeranja na mužnju", rekao je vlasnik farme Landia, Davor Adžić.

Nema kontaminacije, slobodan uzgoj

Prema njegovim riječima, mlijeko je odlične kvalitete jer na ovoj farmi nema kontaminacije vimena s rukama muzača.

"Farma zahtijeva minimalno ljudske snage. U ovom izmuzištu dobivamo od 30 do 40% više mlijeka. Imamo zaposleno četiri djelatnika i dnevnu proizvodnju od oko sedam tisuća litara, što je oko devet tisuća po laktaciji. To je dosta više od prosjeka Republike Hrvatske", rekao je voditelj farme Dejan Rukavina.

Roboti dostavljaju i hranu

Na farmi su "Holstein" i "Swiss brown" pasmine krava, koje vlasnici preferiraju zbog količine mlijeka, proizvodnje i genetike. Životinje su smještene u staji podijeljenoj na četiri dijela i kategorizirane po proizvodnji, a osim mužnje roboti im osiguravaju i dostavu hrane.

Prema riječima voditelja farme, ovo je budućnost mliječne industrije jer dobivaju točno određenu hranidbu bez većih gubitaka i s najmanjom potrebnom ljudskom snagom. Same krave dobro reagiraju na robote, jer obična mužnja traje i do dva sata te im predstavlja stresan proces.

Robot optimalno može poslužiti 60 do 70 krava, a dostupan im je 24 sada dnevno. Pomoću proizvodnog programa na računalu, prati se i mliječnost goveda.

Bioplin stabilizira tijek novca

U Hrvatskoj ovaj moderan način proizvodnje nije proširen jer zahtijeva velika ulaganja. Trenutačno ga, uz farmu u Tordincima, posjeduje tek nekoliko gospodarstava.

Osim mlijeka, ove krave proizvode i struju. Njihov izmet se miješa sa silažom od koje nastaje bioplin.

"Nekakav kraj za zatvaranje kruga je bioplinsko postrojenje od jednog megavata, gdje proizvodimo električnu energiju i isporučujemo je u mrežu. Bioplin stabilizira tijek novca stočarima, jer vi kad jednom napravite ugovor, imate stalnu cijenu kroz 14 godina, ovisno o modelu, a cijena mlijeka oscilira na tržištu", zaključio je Davor Adžić.

Novinar: Tomislav Milanović


Tagovi

Mliječne krave Uzgoj krava


Partner