Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Novosel
  • 31.08.2016. 12:00

Morali smo birati, ili odustati ili napredovati

Jedan od najboljih kulenara u Slavoniji Slađan Novosel nedavno je realizirao projekt sufinanciran iz EAFRD-a te unaprijedio gospodarstvo. Sada rade vrhunski kulen uz zaokruženi ciklus proizvodnje.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 3.667
  • 178
  • 0

Još u studenom 2015. godine otvoren je novi pogon za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, a u prvom redu kulena, OPG-a Novosel u Gatu.

Projekt je realizirao jedan od najboljih kulenara u Slavoniji Slađan Novosel, a sufinanciran je iz EAFRD-a. Ukupna vrijednost potpore iz EU fonda je bila 2,1 milijun kuna, a sveukupna vrijednost investicije 4,4 milijuna kuna. Za što bolji plasman i uspjeh svoga OPG-a savjetovali su se s konzultantskom kućom Agro-Kovačević, obrtom za usluge i posredništvo.

Ulog od 4,4 milijuna kuna uz veliki rizik

"Na ovaj nain radimo od 2006. godine kada smo osnovali ovaj OPG, iako smo nastavili staru tradiciju naše obitelji koja se oduvijek bavila poljoprivredom. Otac se oduvijek bavio ratarenjem, a uz proizvodnju žitarica smo nudili usluge uslužnog tova. Imamo 55 hektara pod žitaricama, kukuruzom najviše jer je najvažniji za prehranu svinja. Tu je i ječam, tritikale te soja", ispričao nam je Slađan Novosel.

Navodnjavaju putem mreže GAT koja je nastala kao pilot projekt grada Belišća.

Tove prasce i prerađuju u kulen

Na gospodarstvu od tri člana uzgajaju se i svinje za proizvodnju kulena. Supruga Sandra i sin Kristijan koji je po struci ekonomist, uz Slađana pomažu u poslovima. Imaju 20 krmača, a prasce tove za vlastitu preradu.

Povrat investicije uložili u kupnju strojeva

"Pogon smo napravili 2015. uz rizik, jer nismo znali hoće li nam se išta od te investicije vratiti. Na svu sreću, dobili smo 50% novca nazad i uložili smo ga u kupnju mehanizacije. Prošlih godina ulagali smo u zemljište, a radili sa zastarjelim strojevima pa smo odlučili pričekati bolja vremena", govori Slađan.

EAFRD - opremanje pogona za preradu mesa

Sufinancirana je izgradnja i opremanje pogona za preradu mesa koji uključuje hodnik, rashladnu komoru, prostorije za preradu mesa, duboko smrzavanje mesa, otpad, dimni generator, dimljenje mesa, zrenje, topljenje masti i kuhanje mesa, čuvanje gotovih proizvoda, pakirnica, garderoba i sanitarni dio, ured te vodonepropusnu sabirnu jamu.

OPG Novosel, osim proizvodnjom suhomesnatih proizvoda, ratarstvom, stočarstvom, bavi se i seoskim turizmom.

Napredak ili potpuni kolaps

"Sve je išlo nekako sporo, uvijek neka kašnjenja u poslu. U jednom trenutku postalo je preteško prodati proizvod, pronaći kupce, tako da smo morali razmišljati u smjeru napretka ili potpunog gašenja", kaže Slađan. No, unaprijedili su proizvodnju i sada imaju gotov proizvod. Prodaju većinom na domaćem tržištu, putem sajmova i prodaje na kućnom pragu, no nije isključen ni izvoz. Imaju i dvoje zaposlenih.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL


Tagovi

OPG Novosel EAFRD


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Agro-Kovačević

Vijenac Dinare 2, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: 031 782 051, e-mail: agrokova@gmail.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]