• Kooperantska proizvodnja
  • 05.10.2015. 07:05

Moguće talijansko ulaganje u peradarstvo!

Namjera je udruge A.V.A. uspostaviti kompletan ciklus, od proizvodnje jaja do proizvodnje mesa.

Foto: depositphotos.com, jenoche
  • 468
  • 48
  • 0

Predstavnici Udruge peradara A.V.A. iz regije Veneto, jedne od najrazvijenijih talijanskih regija boravili su proteklih dana u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje su se predvođeni predsjednikom udruge Enziom Bertijem sastali sa vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i predstavnicima županije kako bi se informirali o uvjetima ulaganja, uzgoja peradi te proizvodnje mesa peradi i konzumnih jaja u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Enzio Berti rekao je tom prigodom kako je namjera udruge uspostaviti kompletan ciklus, od proizvodnje jaja do mesne proizvodnje, napomenuvši kako je Udruga peradara A.V.A. nositelj peradarske proizvodnje u Italiji i pod svojim okriljem ima 500 proizvođača. Vukovarsko-srijemsku županiju posjetili su s ciljem ulaganja u peradarsku proizvodnju, i to prvenstveno na području Vinkovaca i Otoka.

Analizirat će se troškovi i koristi

Prema riječima talijanskih predstavnika, tehnologija i uvjeti uzgoja peradi temelj su efikasnosti uzgajivača peradi unutar Udruge A.V.A., a konačnu odluku o ulaganju ta će udruga donijeti na temelju analize troškova i koristi. "Došli smo razgovorati s predstavnicima Županije i proizvođačima kako bi utvrdili kakve su mogućnosti za proizvodnju. Cilj nam je organizirati proizvodnju od inkubatora do mesnog proizvoda, a zainteresirani smo za proizvodnju piletine i puretine", rekao je Enzio Berti.

Tome će doprinijeti i informacije koje su prikupili na potencijalnim lokacijama pogodnim za ulaganje na području grada Vinkovaca koje su i obišli. Iskazali su interes i za lokacijama u blizini bioplinskog postrojenja Landia u Tordincima gdje su boravili u društvu direktora Davora Adžića. Nakon sastanka sa županom Galićem i predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije, predstavnici Udruge posjetili su poduzetničku zonu Otok.

Zajednica kooperantskih peradarskih proizvođača

Vukovarsko-srijemki župan Božo Galić pozdravio je interes investitora, izrazio im dobrodošlicu te ih pozvao na suradnju, istaknuvši uzornu suradnju s talijanskim investitorima na primjeru pokretanja tvornice umjetnih gnojiva Adriatica Dunav u Vukovaru. Prema riječima Andrije Matića, pročelnika županijskog odjela za poljoprivredu u slučaju da A.V.A. odlući doći u Vukovarsko-srijemsku županiju, županija će nastojati organizirati zajednicu proizvođača s ciljem ulaska u veliki sustav peradarskih proizvođača i to uz uvjet da županijski proizvođači budu prihvaćeni kao kooperanti, a jaja naših proizvođača se nađu na širem europskom tržištu.

Inače, dnevno se na području Vukovarsko-srijemske županije proizvede oko 70 tisuća jaja i tu peradarska priča prestaje jer na području županije ne postoje proizvođači koji se bave proizvodnjom mesa preradi.

Foto: depositphotos.com, jenoche


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Pročitaj više »

Tagovi

Peradarstvo Meso Udruga Talijanski Proizvođači Vukovarsko-srijemska županija Lokacije Jaja Perad A.V.A. Razvoj Ulaganja Troškovi Vinkovci Otok Puretina Kooperanti


Autor

Alen Kuns

Alen Kuns

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi