Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brendiranje mlijeka
  • 29.12.2016. 09:00

Mlijeko ne može biti proizvod na akciji!

"Strašno je da pola litre vode dođe kao dvije litre mlijeka. Teško je to normalnom čovjeku objasniti", kaže ministar Tolušić.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 16.668
  • 1.701
  • 0

Strašno je da pola litre vode dođe kao dvije litre mlijeka. Teško je to normalnom čovjeku objasniti. Krenut ćemo s provjerom patvorenosti mlijeka i ima li vode u njemu te da pravi li se od mlijeka u prahu. U tom segmenutu i trgovci nisu korektni. Mlijeko ne može biti proizvod na akciji, to ćemo i zakonom rješavati, najavio je Tolušić u svom razgovoru za RTL.

Mlijeko ne može biti duplo jeftinije od vode

Odnos cijene mlijeka i vode je detalj koji već dugo šokira proizvođače mlijeka. Dok se na policama trgovina pola litre vode prodaje po cijeni od 5 kuna, za približno istu cijenu prodaje se litra svježeg mlijeka. Voda se kategorizira kao premium, čista izvorska voda, s mineralima, dok je mlijeko ograničeno samo na podjelu prema udjelu mliječnih masti i bjelančevina.

Kupac u trgovini može birati između premium i standardne vode. I kod mlijeka imate premium i standardno mlijeko, ali to krajnji kupac ne vidi, kaže predsjednica Udruge velikih mliječnih farmi Mliko Elvira Sterle

Predsjednica Udruge velikih mliječnih farmi Mliko i predsjednica uprave farme Vigens Elvira Sterle već duže vrijeme upozorava na potrebu brendiranja mlijeka prema drugim kriterijima. Ona je još 2008. godine na Svjetskom kongresu proizvođača mlijeka u Americi predložila da se na globalnoj razini brendira mlijeko.

Mlijeko po klasi otkupljuju, a što izlazi?

"Kupac u trgovini može birati između premium i standardne vode. Razliku između njih određuje njihov kemijski sastav. I kod mlijeka imate premium i standardno mlijeko, ali to krajnji kupac ne vidi jer ono nije brendirano te se kupuje po masnoći. No, mljekare kod plaćanja mlijeka razlikuju mlijeko po klasi, ali u krajnjem ga proizvodu kao takvog ne nude kupcu, što onemogućuje da se i u otkupu napravi bitno veća razlika za, nazovimo to, premium mlijeko", kaže Sterle.

Ograničeni EU uredbom

U ostvarivanju cilja brendiranja mlijeka na drugim osnovama, što bi kao učinak imalo mogućnost drugačijeg tržišnog pozicioniranja mlijeka, Ministarstvo poljoprivrede mora manevrirati u okvirima EU uredbe 1308/2013. Navedena uredba mlijeko kao konzumni proizvod gleda uglavnom po udjelu mliječne masti, razine temperature pri termičkoj obradi u procesu proizvodnje i dodatcima finalnom proizvodu. Nigdje se ne precizira mogućnost kategorizacije prema čistoći mlijeka, prirodnom bogatstvu mineralima i vitaminima. Paradoksalno je da bolju pozicioniranost može dobiti umjetno obogaćen proizvod, nego prirodno kvalitetno mlijeko.

Iz svega navedenog možemo očekivati kako će Tolušić pročešljati police dućana s mlijekom, isto kao što je to napravio s bijelim mesom u frižiderima trgovina. Brenidranje mlijeka je nešto što će trebati pričekati promjene na globalnoj ili bar EU razini.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL


Tagovi

Mlijeko Brendiranje mlijeka Premium mlijeko Tomislav Tolušić Elvira Sterle


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]