Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj mljekarstva
  • 19.03.2024. 09:00
  • Varaždinska, Varaždin

Ministarstvo krenulo u 'kampanju promocije' Programa razvoja sektora mljekarstva do 2030.

Program je strukturiran kroz tri cilja: povećanje broja krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka; povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka i osiguravanja dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta.

Foto: Depositphotos/halfpoint
  • 1.773
  • 201
  • 0

"Kampanju promocije", kako su nazvali novo predstavljanje Programa razvoja sektora mljekarstva do 2030., a za čiju provedbu su planirana sredstva od nešto više od 592 milijuna eura, započelo je jučer Ministarstvo poljoprivrede.

Riječ je, naime, o programu čiji su nacrt predstavili još 2022. godine kada je i stavljen u javno savjetovanje, a sada je, krenuvši iz Varaždina, započela njegova promidžba.

"Za provedbu Programa potpore za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva osiguran je iznos od 10 milijuna eura", istaknula je tako ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodajući i da mu je cilj pružanje financijske pomoći primarnim proizvođačima u sektoru proizvodnje mlijeka kupovinom rasplodnih grla. 

Iz Ministarstva su naveli i da je ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać održao prezentaciju na temu "Programa i mjera sektora mljekarstva“ kao i da je održana panel rasprava s pitanjima predstavnika proizvođača mlijeka, udruženja proizvođača, otkupljivača i prerađivača.

Istaknuo je pritom da je isti strukturiran kroz tri cilja: povećanje broja krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka; povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka i osiguravanja dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta.

Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. je ambiciozan, ali je li moguć?

"Potporom će se obnoviti proizvodni potencijal sektora proizvodnje kravljeg za 20 posto, te ovčjeg i kozjeg mlijeka za 30 posto", rekao je Tušek i naglasio da je plan povećati gospodarski potencijal hrvatskog mljekarstva duž cijelog lanca, no najveći dio sredstava usmjeren je na jačanje primarne proizvodnje mlijeka, "koja je osjetljiva i izložena izazovima".


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Program razvoja sektora mljekarstva Program potpore Marija Vučković Proizvodnja mlijeka Zdravko Barać


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo