Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Miškulin
  • 19.08.2018. 12:00

Marina Miškulin dnevno proizvede 14 sireva te skutu i basu, no planovi su daleko veći

"Da se živjeti od ovoga posla“, nije li to rečenica koju bismo svi željeli čuti u hrvatskoj poljoprivredi. Upravo to, na svom Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Smiljanu, govori nam Marina Miškulin koja je odlučila da će od poljoprivrede živjeti.

Foto: Milan Tomašević
  • 4.512
  • 468
  • 0

U Smiljanu, ličkom selu poznatom po svjetski priznatom znanstveniku Nikoli Tesli, smjestilo se i obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Marine Miškulin. Mlada je to žena koja sa  svojom šesteročlanom obitelji želi razviti mljekarsku industriju. Iako se radi o malim proizvodnim količinama Marina je uspješna. Dodaje, ali i sretna, a to je ono što bismo svi htjeli imati

"Da se živjeti od ovoga posla“, nije li to rečenica koju bismo svi željeli čuti u hrvatskoj poljoprivredi. Upravo to, na svom Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Smiljanu, govori nam Marina Miškulin koja je odlučila da će od poljoprivrede živjeti. Radila je za jednu moćnu nacionalnu korporaciju i ostala bez posla. Bazu je imala. Naime, sirom se bavi već 15 godina, sirila je svojim kolegicama na bivšem poslu, a onda kada je ostala bez posla krenula je u svoju proizvodnju. 2013. godine krenula je u masovnu proizvodnju. Na Marininom gospodarstvu živi i (radi) šestero ljudi, suprug  je u vojnoj mirovini, ali iako ne baš dobrog zdravstvenog stanja uspijeva pomoći Marini. Imaju dvoje djece, na imanju su i suprugovi roditelji.

Ima dvije krave, Medenu i Lisu, no voljela bi ih imati barem pet ili šest

"Može se, baš se može",  kaže Marina. Pitamo je kako je sa zemljom, poljoprivrednim površinama. Odgovara nam: "Dobro je, nije loše, ali da je više zemlje, bilo bi još i bolje“. Od svoje dvije krave, Medene i Lise, nema dovoljno mlijeka za obradu. No, kupuje od susjeda, suseljana. Snalazi se, kupuje. I živi od toga. Prodaje isključivo na kućnom pragu. Nema Marina vremena za odlazak na gospićku tržnicu. Ako bi otišla tamo, izgubila bi u proizvodnji.

A proizvodnja je mala, ali sigurna. Kaže Marina, oko 14 sireva dnevno. Prodaje i skutu i basu. Basa je lički proizvod i kupuju ga Ličani, no skuta je Ličanima još uvijek nepoznanica. A Marina "koketira“ sa skutom. Nareže ju, pa doda med, orahe bademe. Ili u pikantnoj kombinaciji doda bučino ili maslinovo ulje i čili papriku. Prodaje i sirutku kako bi Ličanima riješila masnoću u krvi. 

Teško je u Lici živjeti od poljoprivrede. Ipak, ovi ponosni ljudi hvale one koji im pomažu, grad Gospić, LAG Lika i ekipu iz Perušića koja piše projekte.  "Želja nam je držati 5 ,6 krava. Imamo mogućnost za to. Ja funkcioniram na bazi rada i nije mi problem raditi. Ipak, ako netko odluči izdvojiti nešto za naš razvoj, dobro je“- kaže Marina.

Ostavljamo obitelj Miškulin u njihovim dnevnim, uobičajenim poslovima. Nije im lako, ali rade ono što vole i žele, bave se poljoprivredom, i žive od toga, ne opterećujući nikoga.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Miškulin Smiljan Marina Miškulin Sir


Autor

Milan Tomašević

Više [+]

Milan je od 2000. godine u novinarstvu. Do 2016. radio je na Hrvatskom radiju - Radio Gospić. Nakon toga pokreće vlastiti internetski portal Lika-express, gdje želi promovirati male uspješne ljude sa svakodnevnim uspjesima i problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.