Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istarski pršut
  • 30.04.2016. 16:30

Mali korak za pršutare, veliki za svinjogojstvo!

Požeško-slavonska županija ne može osigurati sve potrebno za Istarski pršut pa će u pilot projektu uzgajati svinje za ostale pršutare, a na kraju će to dovesti i do ispunjavanja uvjeta za zahtjevne Istarske pršute.

  • 1.831
  • 420
  • 0

Iako sve četiri slavonske županije podržavaju osnivanje proizvođačke organizacije u sektoru svinjogojstva kako bi se po strogim pravilima proizveli butovi za strogo zaštićeni istarski pršut, problema je puno.

Naime, osim što svinje trebaju biti uzgojene samo u 12 hrvatskih županija, roditeljske linije moraju biti također iz Hrvatske. Uz to, po propisu butovi moraju biti teški 13 kilograma bez kože i masnoće, a proizvođači svinja postavljaju i pitanje što sa ostalim dijelovima svinja.

U Požeško-slavonskoj županiji kreću s pilot projektom

"Trenutno sve te zahtjeve u Požeško-slavonskoj županiji može ispuniti vrlo malo svinjogojaca odnosno onih kod kojih je vođenjem dokumentacije kristalno jasno da ispunjavaju te uvjete. No, mi taj projekt podržavamo, naši svinjogojci su bili na inicijativnom sastanku u Otoku, no kako smatramo da će trebati duže vrijeme da projekt saživi, bili smo u Ministarstvu poljoprivrede sa svojim inicijativama koje su trenutno prihvatljive, a na kraju dovode do zadovoljavanja svih potrebnih zahtjeva te će zaokružiti priču s klaonicom odnosno prerađivačem ostalog mesa za domaće proizvode", kazao nam je zamjenik župana za gospodarstvo Požeško-slavonske županije Željko Jakopović.

Pilot projekt predstavljen u Ministarstvu poljoprivrede

Zato je u toj županiji model pokretanja svinjogojstva predstavljen u Ministarstvu poljoprivrede, a riječ je o pilot projektu koji bi obuhvatio tisuću svinja sa ljudima iz Dalmacije.

To bi bili proizvođači pršuta koji nije istarski i koji nemaju tako rigorozne uvjete pa za njih svinje mogu biti i iz uvoza. To nije čudno ako se uzme u obzir da je u cijeloj Požeško-slavonskoj županiji prošle godine bilo oko pet tisuća krmača i 20.000 tovljenika, a pod kontrolom svega 21 nerast i 280 krmača.

Uvoz radi izvoza

"To je pilot projekt kod kojeg se radi uvoz radi izvoza, a daje pomak u proizvodnji, zapošljava ratare, ali i podiže domaću proizvodnju koja će tako doseći pravila potrebna i za istarski pršut. Uz to, preko naše klaonice koja također ima plan revitalizacije domaće proizvodnje, prerađivala bi ostatak mesa u domaće proizvode.

Slavonci će uzgajati svinje za druge pršutare!

Uz to, vrlo smo zadovoljni što smo u Ministarstvu poljoprivrede uspjeli izlobirati da se u mjere ruralnog razvoja dorade i uvedu one za dobrobit životinja. Njima bi se odredila točna najmanja površina za jednu životinju, količinu svjetlosti, štagalj, ispust i slično. Oni koji će se držati tih propisa za to će dobiti i poticaje, a nama je to važno za male proizvođače", kaže zamjenik župana Jakopović.

Ono što za što još Ministarstvo poljoprivrede treba napraviti izračune je prijedlog da OPG-ovi primano zadržavaju za sebe PDV, a ostali u lancu ga plaćaju. Osim što je i to jako stimulativno time bi suzbili i tzv. sivu ekonomiju jer nitko ne bi želio prodati nešto bez računa, kad po tom računu dobiva 25% iznosa.

Stanje u Osječko-baranjskoj županiji

Na području Osječko-baranjske županije prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije na dan ima 346.995 komada svinja svih kategorija od ukupno 1.473.305 komada koliko ih ima u Hrvatskoj, također prema istim izvorima od 98.923 gospodarstva koja uzgajaju svinje u Hrvatskoj na području Osječko-baranjske županije ima 10.241 gospodarstvo koje uzgajaju svinje različitih kategorija.

Pršutari trebaju pouzdanu slavonsku sirovinu!

Dio proizvođača potpuno prestao s radom

"Svinjogojstvo na području Osječko-baranjske županije u sličnoj situaciji je kao i u cijeloj Hrvatskoj, dio proizvođača značajno je smanjio svoju proizvodnju, a dio proizvođača je u potpunosti prestao se baviti svinjogojskom proizvodnjom.

Međutim još uvijek ima proizvođača koji se bave proizvodnjom svinja i dio njih je okupljen u Svinjogojsku udrugu Osječko-baranjske županije čiji je predsjednik Goran Jančo. Proizvođači svinja zainteresirani su za inicijativu osnivanja proizvođačke organizacije u svinjogojstvu jer to je način na koji su povezani proizvođači u pojedinim sektorima u Europskoj uniji.

Brinu što će s ostalim mesom

Inicijativa povezivanja proizvodnje i prerade koju su iskazali proizvođači pršuta iz Istre i uvjeti koje nude su prema mišljenju proizvođača svinja dosta povoljni. Međutim proizvođači svinja postavljaju pitanje što sa ostalim dijelovima svinja, budući da pršutare uglavnom zanimaju svinjski butovi", kazao nam je o stanju u Osječko-baranjskoj županiji Josip Lovković, zamjenik pročelnice Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Kao što iz ovog vidljivo, i u ovoj županiji svjesni su da nema ništa bez klaoničke i mesoprerađivačke industrije koji se na inicijativnom sastanku nisu pojavili.

Proizvođači zainteresirani

Svinjogojci iz Osječko-baranjske županije zainteresirani su za predloženi projekt, a podržava ga i Županija no, ističu, potrebno je u proizvođačkoj organizaciji jasno definirati međusobne odnose svih dionika u proizvođačkoj organizaciji - od proizvođača svinja, klaoničke industrije, mesoprerađivačke industrije i proizvođača pršuta.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Pršutari Svinjogojstvo Požeško - slavonska županija Osječko-baranjska županija Pilot projekt


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.