Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Schaumann
  • 22.06.2016. 09:00

Majstorski uspješno siliranje trava i djetelina!

Kvaliteta proteina i količina biogenih amina u sjenažama su parametri sa sve većom važnosti u budućnosti!

Foto: tofotografie/bigstockphoto.com
  • 2.047
  • 87
  • 0

Kod spremanja sjenaže sve više obraća se pozornost ne samo na higijenski status, miris i konzumaciju, već i na količinu proteina.

Potrebno je pridržavati se tehnologije uzgoja krmnog bilja, kao i tehnologije siliranja u danom vremenskom okruženju, tako da se kosi najkasnije krajem vlatanja trava ili u butonizaciji lucerne i djetelina. Visina košnje i duljina sječke prilagođava se vlažnosti mase. Skraćuje se rok stajanja na polju, gazi i pokriva se podfolijom pazeći na sva kritična mjesta, a sve u cilju iskorištenja genetskog potencijala bilja i spremanja visoko probavljivog i najjeftinijeg proteina za preživače.

Tijekom siliranja i korištenja, takva bogata masa je zanimljiva i nepoželjnim mikroorganizmima. Nastupaju razgradnje koje vrlo štetno, osim što sjenaže imaju manje proteina, djeluju na zdravlje i proizvodnju preživača (goveda, koza, ovaca). Štetni spojevi koji nastaju su biogeni amini koji su povezani s redukcijom konzumacije i stresa za metabolizam hranidbom kontaminiranom sjenažom, a još nisu uključeni kao normativ u analizama krmiva.

Kvaliteta proteina sjenaže za uspješne rezultate!

U dokumentu koji opisuje proizvod Bonsilage Forte tvrtke Schaumann, a koji se nalazi ispod teksta i prikazuje dvije analize gotovo istovjetnih sjenaža. Obje bez maslačne kiseline i s malo amonijevog dušika kao dva osnovna pokazatelja razgradnje proteina. Razlika u kiselosti sjenaža i količini octene kiseline je bila značajna, no najznačajnija razlika su ukupna količina biogenih amina i količine svakog navedenog biogenog amina pojedinačno. Očekivano je da u sjenažama s velikim razlikama u kvaliteti u totalnim količinama razlike biogenih amina budu još i veće.

Osnovna obilježja biogenih amina:

  • kadaverin je mirisa na trulež nastao razgradnjom aminokiseline lizin
  • histamin je važan alergen koji utječe na motilitet crijeva, kontrakciju mišića i apetit
  • tiramin također sudjeluje u alergijama na hranu i povećava krvni tlak i otkucaje srca
  • svi biogeni amini u visokim dozacijama djeluju smrtonosno

Zaključak je da i kvaliteta proteina sjenaže direktno utječe na zdravlje preživača i njihove rezultate u proizvodnji.

Više by-pass proteina za uštedu proteina smjesa

U drugom dokumentu ispod teksta opisan je i Bonsilage Alfa - specijalna kombinacija bakterija za široki raspon suhe tvari kod lucerne i drugih djetelina. Navedene su funkcije svakog soja bakterija pa je tako Lactococcus lactis odgovorna za sprječavanje razgradnje proteina boreći se protiv klostridija i enterobakterija. Ona je sastavni dio i Bonsilage Forte i Bonsilage Alfa. Ukupna količina biogenih amina je smanjena za 15%.

Kvaliteta proteina i količina biogenih amina su parametri sa sve većom važnosti u budućnosti i trebali bi biti rutina laboratorijske dijagnostike.

Govoreći o kvaliteti proteina, osim količine i štetnih tvari, misli se i na njegove frakcije prema iskorištenju u buragu. Važno je znati da by-pass protein (koji je dio mjerljive kvalitete) i njegovo povećanje direktno utječu na pozitivnu ocjenu proteina prema mjestu i brzini razgradnje. RNB bilanca je smanjena, jetra manje opterećena a probavljivost proteina u buragu ravnomjernija.

Povećanjem od četiri posto by-pass proteina koristeći Bonsilage silažne inokulante za sjenažu znači uštedu od 280 g sojine ili repičine sačme po kravi i danu.

U dokumentima ispod teksta možete pronaći više savjeta o Bonsilage Forte i Bonsilage Alfa. Za više informacija obratite se tvrtki Schaumann Agri na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Ljiljana Pomper, dipl.ing.polj.

Foto: tofotografie/bigstockphoto.com


Dokumenti


Tagovi

Sjenaža Silaža Proteini Kvaliteta Tehnologija Schaumann Biogeni amini Kiselost


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo