Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Novosel
  • 18.02.2020. 12:40
  • Osječko-baranjska, Gat

Kulen Novosel: Brendiranje i marketing uz pomoć županije za još jači proboj na tržište

Nikada nisam očekivao, koliko god ga volio, da će moj kulen pobuditi toliko zanimanje u Hrvatskoj i šire. To je dokaz da se sve što se radi sa srcem i isplati, kaže Slađan Novosel, vlasnik farme rasplodnih krmača i tovilišta te sve poznatijeg kulena.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.684
  • 220
  • 0

Put nas vodi u malo slavonsko mjesto Gat. U veljači, što je već iznenađujuće, ječam i pšenice su lagano zelenkasto žute. Vrijeme nije baš zimsko, a zasigurno nije dobro ni za proizvođače kulena jer za zrenje i čuvanje ovih proizvoda potrebna je hladnoća. No, kod Slađana Novosela u Gatu, selu u blizini rijeka Karašice i Drave, nema greške. Upravo i uz pomoć sredstava Europske unije uspio je podići pogon za proizvodnju tradicionalnih mesnih prerađevina. Nije tajna da je sve to zbog - kulena.

"Aplicirali smo i na više mjera Osječko-baranjske županije", kaže Slađan, koji je nositelj OPG-a Novosel te nastavlja: "Bilo je tu mjera za poboljšanje uvjeta držanja svinja na farmi, a ova posljednja, županijina bila je za marketing i brendiranje kulena. Odnosila se na pokriće troškova provođenja analize i utvrđivanja postojeće razine kvalitete poljoprivrednih proizvoda, kao što je analiza mikrobiologije vode i hrane, određivanje aktiviteta vode u suhomesnatim trajnim proizvodima, ali i troškova izrade specifikacije proizvoda i njezinih sastavnih točaka". 

Pomoć države i županije od velike im je koristi

Ta su sredstva, objašnjava Novosel, i za troškove izrade etiketa za kobasice, kulen, kulenovu seku, mast, čvarke, švargl, slaninu i buđolu. Namijenjeni su i izradi promidžbenih materijala s ciljem postizanja veće kvalitete finalnih proizvoda, visokih standarda zdravstvene ispravnosti, povećanje prodaje i stvaranje prepoznatljivog brenda na tržištu pod nazivom Kulen Novosel. Naš domaćin ističe da redovito koristi potpore županije, a jedna od njih je i analiza zemljišta.

sc
OPG Novosel ima dvije farme - za uzgoj rasplodnih krmača i tovilište

"Sve potpore koje daju županija i država su dobrodošle jer time postajemo konkurentniji u odnosu na ostale zemlje članice Europske unije. Koristili smo i podmjeru 4.2. Programa ruralnog razvoja. Uz pomoć sredstava iz te mjere napravili smo pogon za preradu tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, a u sklopu tog programa kupili smo i kompletno novu mehanizaciju za ratarstvo", ističe Novosel.

Na vlastitim površinama proizvode hranu za potrebe svoje dvije farme. Naime, imaju jednu farmu rasplodnih krmača i jedno tovilište. Siju soju, ječam, kukuruz, tritikale i pšenicu. U uzgoju, kako navodi domaćin, vode računa da svinje provedu jedno vrijeme vani na otvorenom kako bi "ojačale".

Brojne nagrade za kvalitetu suhomesnatih proizvoda

"Radimo takozvani postepeni tov da bi svinje postigle optimalnu težinu, što znači da bi imale oko 170 kilograma i starost 10 do 11 mjeseci. Uzgajamo pasmine njemački landras, a uveli smo i nešto velikog jorkšira, što su standardne pasmine za našu proizvodnju i s njima dobivamo potrebnu kvalitetu mesa".

cs
Ponuda suhomesnatih proizvoda na OPG-u Novosel

Dugogodišnja tradicija u proizvodnji suhomesnatih proizvoda dovela ih je do konstante u kvaliteti te mnogobrojnih nagrada unazad desetak godina. Najviše proizvoda prodaju na kućnom pragu, ali opskrbljuju i cijelo domaće tržište te dijelom i tržište EU.

"Nikada nisam očekivao, koliko god ga volio, da će moj kulen pobuditi toliko zanimanje u Hrvatskoj i šire. To je dokaz da se sve što se radi sa srcem i isplati", ističe naš domaćin i na svojoj internet stranici te dodaje: "Cijela priča počela je na našem malom obiteljskom gospodarstvu. Zajedno s obitelji krenuo sam u pravljenje kulena koji je počeo osvajati mnogobrojne nagrade, a meni je pak najdraža ona prva i najveća u Jagodnjaku. Odlučili smo se maksimalno posvetiti i tu našu ljubav prema ovoj delikatesi podijeliti s vama. Nadamo se kako će sada naš vrhunski kulen proizveden na tradicionalan način biti dostupan svima", rekao je za kraj Novosel.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Novosel Kulen Gat Osječko-baranjska županija Kulen Novosel Mjera Potpora


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]