Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Svaguša
  • 27.03.2019. 07:30
  • Splitsko-dalmatinska, Zagvozd

Kozjim sirom s maslinama, ljutikom i češnjakom OPG Svaguša gradi svoj brend

Obitelj Svaguša danas slovi za jednog od najvećih proizvođača kozjeg sira u Dalmatinskoj Zagori, ali ne bilo kakvog. Kozjim sirom s dodacima masline, ljutike i češnjaka grade svoj brend, a proizvodnju su dodatno modernizirali uz pomoć sredstava Programa ruralnog razvoja.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 1.341
  • 216
  • 0

Prostor Dalmatinske Zagore poznat je kao krševit i vrletni kraj s prepoznatljivim gorštačkih štihom s kojeg su stanovnici, posebice početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, trbuhom za kruhom krenuli put zapadnoeuropskih zemalja ne bi li svojoj obitelji omogućili bolji život daleko od kamenjara i škrte zemlje. 

Međutim, na pitanje otići ili ostati četrdesetdevetogodišnji stočar iz Zagvozda Jozo Svaguša iz istoimenog malenog Zabiokovskog zaseoka, dileme nema - ostaje. Sa suprugom Viktorijom, inače mladom Slavonkom iz Slatine, podigao je obiteljsko gospodarstvo od šezdesetak koza i danas slovi za jednog od najvećih proizvođača kozjeg sira na tom području.

Osuvremenili proizvodnju sredstvima iz Programa ruralnog razvoja

Naime, priča o Jozi Svaguši i njegovom siru ipak u početku nije bila toliko idilična kako se na prvi pogled čini. Po zanimanju parketar dugo se godina bavio svojim poslom živeći i radeći u Splitu.

"Dugo godina sam živio u gradu. Međutim, odlučio sam se vratiti na selo i za početak nabavio desetak koza. Mislio sam da će ići lako, ali ne bude uvijek onako kako ste zamislili. Početak nije bio lak, ali onda je krenulo. Spletom sretnih okolnosti, ubrzo sam kupio omanje stado sanskih koza, a preostalim novcem počeo graditi staju i prostoriju za prijem mlijeka", prisjeća se Jozo Svaguša.

Ponosna obitelj Svaguša 

Nedugo zatim obitelj Svaguša aplicirala je na natječaj za podmjeru 6.3. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava", tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja i u dobrom dijelu osuvremenila svoja postrojenja za mužnju i prijem mlijeka. Uz pomoć dobivenih sredstava, a riječ je o 15.000 eura, obitelj je kupila laktofriz, nove muzilice i posude za mlijeko. Ubrzo se krenulo s proizvodnjom sira pa danas njihovi proizvodi, kako kaže ponosni proizvođač, "imaju prođu" na svim sajmovima. Ne nude, naime, običan sir već kozji sir s dodacima masline, ljutike i češnjaka.

"Kozjeg sira možete svuda kupiti, ali ovakvog ipak ne", ponosno kaže Jozo Svaguša. Upravo mu takve sirne "inovacije" i pružaju nadu za daljnje uspješno poslovanje svog OPG-a. Jedna od ključnih stavki uspjeha, dodaje, je i širenje stada na sto i više komada. Za sada svoje proizvode nudi uglavnom na sajmovima diljem Dalmacije stvorivši svojevrstan brend.

Dodatan vjetar u leđa nikome ne škodi

"Da, to nam je cilj - proširiti stado. Zasad imam šezdesetak koza, ali ključ uspjeha leži u većem broju. Tako smo ove godine ostavili sedam koza za pomladak što bi u konačnici značilo petnaestak novih kozlića. Trudimo se koliko možemo. Od velike pomoći su nam bila i EU sredstva namijenjena za ruralni razvoj. Još nismo sve utrošili, ali namjera nam je da napravimo mini siranu za što će trebati dosta novaca. U svakom slučaju dodatan vjetar u leđa nikome ne škodi. 

Nije lako s kozama u ovom našem škrtom kamenjaru. Najveći problem nam je zimska prehrana. Budući da sami nemamo potrebne količine sijena, primorani smo na kupnju što je možda i najveća stavka u našem skromnom proračunu", zaključuje Jozo Svaguša, dodajući kako mu je namjera dodatno osuvremeniti i proširiti proizvodnju sira i mlijeka i djeci otvoriti tržište kako bi zajednički sustavno radili na unaprjeđenju poslovanja.


Tagovi

OPG Svaguša Kozji sir Jozo Svaguša Ruralni razvoj Koze Mjera 6


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/