Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene svinjetine
  • 11.05.2016. 09:30

Kontrola porasta cijene svinjskog mesa u Kini

Kineske vlasti interveniraju na tržištu svinjetine zbog visokih cijena.

Foto: bigstochphotos.com
  • 1.033
  • 51
  • 0

Gradske vlasti Pekinga odlučile su na tržište plasirati oko 3.000 tona smrznutog svinjskog mesa u sljedeća dva mjeseca, s očekivanjem da će ta mjera dovesti do pada cijene mesa za oko 18%, javlja Bussiness Insider.

Ovo je prvi put da vlasti interveniraju na tržištu plasiranjem mesa iz rezervi, jer je cijena svinjskog mesa u prošloj godini narasla za 50%. Svinjsko meso je važan proizvod za kinesku ekonomiju, a kretanje njegovih cijena na tom tržištu utječe i na svjetske cijene.

Rast potražnje za svinjetinom u Kini

Potražnja za svinjetinom u Kini neprestano raste još od kasnih 70-tih godina, kada je uzgoj svinja liberaliziran, tako da je ta zemlja danas najveći proizvođač i najveći potrošač svinjskog mesa na svijetu. Svinjsko meso čini 60% ukupnog tržišta mesa u Kini, a Kinezi troše dvostruko više svinjetine od svjetskog prosjeka.

Intervencija kineskih vlasti na tržištu svinjetine!

Vlasti su uspostavile sustav rezervi svinjskog mesa 2007. godine, kada je tržište bilo narušeno, a cijene porasle skoro 87% u samo jednoj godini, jer je stočni fond bio desetkovan zbog bolesti životinja. Cijena svinjetine postala je jedan od utjecajnijih faktora na inflaciju, ali i povod za neke građanske nemire u zemlji, zbog čega kineski lideri obraćaju pažnju na kretanje cijena mesa.

Foto: bigstochphotos.com;Artem Merzlenko


Tagovi

Cijene mesa Kina


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]