Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baške Oštarije
  • 17.08.2019. 18:00
  • Ličko-senjska, Baške Oštarije, Karlobag

Konji, farma krava i sirana - recept za borbu protiv poražavajuće demografske slike

Općina Baške Oštarije ozbiljno je prionula oživljavanju malog podgorskog sela, a cijeli koncept ruralnog turizma baziran je na poštivanju tradicije.

Foto: arhiva tvrtke Vegium
  • 2.593
  • 696
  • 0

"Hostel, restoran, poljoprivredno gospodarstvo i sirana, objedinjeni pod nazivom Rekreativni centar Baške Oštarije specifičan je po tome što se nalazi u netaknutom prirodnom okruženju. Idealno je mjesto za odmor, rekreaciju i očuvanje zdravlja gdje gosti imaju priliku uživati u čistoj prirodi i pogledu na jednu od najljepših planina. Kratka vožnja panoramskom cestom s predivnim pogledom na paški kanal i obližnje otoke, dovodi vas do bistrog mora kako bi uživali u šetnji ili kupanju.

Centar povezuje Primorje i Liku, a pruža jedinstven gastronomski i avanturistički doživljaj. Posjetiteljima nudimo razne sadržaje, od rekreativnog jahanja, vožnje kočijom, sanjkanja, skijanja, vožnje saonicama, škole u prirodi pa do razgledavanja farme muznih krava i degustiranja  mliječnih proizvoda u našoj sirani“, opisuje Lucija Tomljenović, voditeljica turističko-ugostiteljske djelatnosti poduzeća Vegium.

Želja za obnovom tradicionalnog načina života

Vegium d.o.o. iz Karlobaga, osnovano 2008. godine, komunalno je poduzeće i turistička agencija čiji je osnivač Općina Karlobag. Rekreacijski centar Baške Oštarije osnovan je s ciljem razvoja i unapređenja turističke ponude na području općine. 2016. godine registrirali su unutar poduzeća Poljoprivredno gospodarstvo koje je proizašlo iz ideje da se na ruralnom dijelu općine obnovi tradicionalni način života kada se živjelo isključivo od stočarstva i poljoprivrede.

Sir koji niže nagrade, spravljaju od mlijeka s vlastitog gospodarstva

"Poljoprivredno gospodarstvo Vegium osnovalo je farmu muznih krava, koja trenutno broji 65 grla goveda, simentalske, holstein i jersey pasmine. Na farmi se nalazi i 8 konja za rekreativno jahanje kojima se najviše raduju najmlađi posjetitelji. Livade su zasijane djetelinom lucernom i drugim žitaricama za prehranu stoke kako bi se za farmu osigurala kvalitetna hrana jer se mlijeko naših krava prerađuje u sirani u sklopu poljoprivrednog gospodarstva“, navode iz tvrtke Vegium.

Na Festivalu sira za tvrdi sir Sveti Vid osvojili brončanu, za lički škripavac srebrnu medalju

Sirana prerađuje isključivo mlijeko sa gospodarstva, trenutno oko 350-400 litara dnevno, te se u istoj proizvode razne mliječne delicije, od mlijeka, jogurta, voćnog jogurta, ličkog škripavca, ličke base, vrhnja, skute, svježeg sira, polutvrdog sira Kubus i tvrdog sira Sveti Vid. Prodaja se vrši u sklopu sirane, u lokalnoj trgovini u Gospiću te u Karlobagu. Proizvodi sirane Vegium nositelji su  oznake Lika Quality za izvornost i kvalitetu proizvoda. O kvaliteti njihovih mliječnih proizvoda govori i nedavno sudjelovanje na Festivalu sira u Drnišu gdje su za tvrdi sir Sveti Vid osvojili brončanu, a za lički škripavac srebrnu medalju. 

Dolaskom na mjesto općinskog načelnika 2009. godine, Ivan Tomljenović, zajedno sa svojim suradnicima, sagledavši lošu demografsku sliku općine Karlobag, upravo kroz poduzeće Vegium krenuo je u borbu za ovo malo podgorsko mjesto koje je zatekao u izrazito lošem demografskom i financijskom stanju. Da bi to bilo moguće, bilo je nužno doregistrirati se sa raznim djelatnostima pa je tako osim za komunalnu, Vegium d.o.o. registriran za niz drugih djelatnosti, od ugostiteljske, građevinske, poljoprivredne, sirane i turističke agencije. Trenutno komunalno poduzeće broji preko 50 zaposlenih, a u sezonskim mjesecima taj se broj zna povećati i do 70.

Kroz Rekreativni centar Baške Oštarije spojili planinu i more

"Sve je započelo preuređenjem stare zatvorene škole na Baškim Oštarijama koja je preuređena u hostel i restoran smješten u samom srcu Velebita, na 930 mnm, u planinskom djelu općine Karlobag. Hostel trenutno raspolaže sa 32 ležaja, u višekrevetnim sobama i spavaonici, i u cijelosti je opremljen drvenim namještajem iz naše proizvodnje. U sklopu hostela nalazi se i restoran, uređen u tradicionalnom ličkom stilu, gdje se pripremaju domaća autohtona jela. Hostel se nalazi u sklopu Rekreativnog centra Baške Oštarije tako da posjetitelji istog mogu uživati u brojnim planinskim stazama, u čistoj, netaknutoj prirodi te posjetiti poljoprivredno gospodarstvo i siranu“, nastavlja voditeljica turističko-ugostiteljske djelatnosti poduzeća.

Tu je i osam konja za rekreacijsko jahanje 

S razvojem ugostiteljstva započeli su 2014. godine s cijem da iskoriste potencijal koji se nudi u općini, a u svrhu zapošljavanja i promoviranja samog kraja. Bilježe sve veći broj posjetitelja i pozitivan trend razvoja u ugostiteljstvu i turizmu te u budućnosti planiraju proširenje smještajnih kapaciteta, proširenje ponude dodatnih sadržaja kao i povećanje kapaciteta proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda. "Kako bi postali što prepoznatljiviji na turističkom tržištu, razvijamo se isključivo u tradicionalnom smjeru, što znači da našu gastro ponudu baziramo na domaćim jelima, s namirnicama iz vlastite proizvodnje. Naši objekti usklađeni su sa prirodnim okruženjem u kojem su smješteni i daljnji razvoj nastaviti ćemo u tom smjeru“, kažu iz poduzeća Vegium.

Dostupnost brojnih atrakcija

Izvrsna lokacija rekreativnog centra omogućava posjetiteljima izuzetno lagan dostup do važnih turističkih odredišta kao što je Memorijalni centar Nikola Tesla, NP Plitvička Jezera, a isto tako se mogu za svega 15-20 minuta spustiti do Karlobaga na kupanje u kristalno čistom moru.

Povezujući sve tri prije navedene djelatnosti pokušavaju ostvariti razvoj poduzeća na način da razvijaju turizam na bogatoj gastro ponudi s naglaskom na uzgoju i uvrštavanju u ponudu domaćih proizvoda i prerađevina, kao i jela čije su namirnice uzgojene na njihovom poljoprivrednom gospodarstvu.

Jedan od osnovnih problema u razvoju s kojim se susreću je pronalaženje radne snage. Kako je općina Karlobag slabo naseljena i uglavnom se radi o starijem, radno neaktivnom stanovništvu, prinuđeni su zaposlenike tražiti izvan općine, pa i države, što im stvara poteškoće i zastoje u provođenju planova. Svoje razvojne ciljeve, osim u ugostiteljstvu i turizmu, usmjerili su i na poljoprivredno gospodarstvo i siranu kao homogenu cjelinu. U budućnosti se nadaju još većem rastu na području svih djelatnosti unutar tvrtke pritom vodeći računa o ravnoteži prirode koja ih okružuje.


Fotoprilog


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!