Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga đakovačkih kulinara
  • 04.12.2017. 12:00

Koja je razlika između kulena i kulina?

Udruga đakovačkih kulinara ima sjajne proizvode, tradiciju, ali i brend po kojem žele da im grad postane prepoznatljiv.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 3.291
  • 135
  • 0

Znate li koja je razlika između kulena i kulina? Nismo ni mi, no zanimljiv, a ujedno i tako jednostavan odgovor na to pitanje dao nam je predsjednik Udruge đakovačkih kulinara Vladimir Čorić.

"Razlika je u e i i. Mi smo ikavci, kod nas je dida, a ne deda i mliko, a ne mleko. Tu je razlika", otkrio nam je predsjednik sigurno najbrojnije udruge kulinara (ma i kulenara!) u Hrvatskoj. Naime, kako nam je rekao na međunarodnom festivalu vina, delicija i ugodnog življenja WineOs u Osijeku gdje su izložili svoje delicije, Udruga broji čak 70 članova.

Vjetar u leđa dala im je nedavna zaštita kulena/kulina na razini EU. Sigurno je, kaže, da će im omogućiti lakši i veći izvoz i plasman na tržišta zapadnoeuropskih zemalja i šire. "Jako puno nam znači, pogotovo jer su nam ga htjeli ukrasti. Slovenci imaju još pet godina korištenja tog naziva i onda je samo naše. Kako i treba biti."

Đakovo - grad kulina

Iako je posljednjih godina zabilježen i manjak sirovine, đakovački kulinari nemaju takvih problema. Uvijek je se nađe, naglašava Čorić, jer sami uzgajaju svinje, tove i rade proizvode. "Tko se bavi proizvodnjom kulina, mora imati sirovinu", naglašava.

Samu Udrugu osnovalo je nekoliko entuzijasta, proizvođača i ljubitelja tradicionalnih delicija 2003. godine u Đakovu sa željom da zaštite autohtonu, tradicionalnu proizvodnju suhomesnatih proizvoda. Danas im je cilj i brendirati Đakovo odnosno da njihov grad postane prepoznatljiv kao grad kulina! Točnije, objediniti ga kao grad prepoznatljiv po katedrali, ergeli i kulinu! Šansu za to vide i u europskim fondovima iz kojih planiraju povući sredstva za daljnju promociju naše vrhunske delicije.

Sama receptura, dakako, nije za otkrivanje, no na naše inzistiranje na prvo pitanje kulen ili kulin, Vladimir Ćorić nam je ipak dao malo više uvida na primjeru baranjskog kulena i đakovačkog kulina. "Baranjci dodaju i malo bibera", šapnuo nam je.


Tagovi

Udruga đakovačkih kulinara Brend Kulin WineOs


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?