Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa svinja
  • 15.08.2017. 12:00

Kod Siska ukradene 723 svinje, farma ostala prazna

Mesna industrija Vajda iz Čakovca potpisala je ugovor o tovu s tvrtkom Eko Farma Ves iz Zagreba. Nakon tri nepuna mjeseca, svinje su nestale.

Foto: Pixabay.com/Antranias
  • 9.790
  • 771
  • 0

Početkom ovog mjeseca Mesna industrija Vajda iz Čakovca ostala je bez 723 svinje koje su najvjerojatnije završile na crnom tržištu mesa. Govorimo li o počinjenoj šteti, tada govorimo o 1,6 milijuna kuna. No, šteta je, tvrde, mnogo veća s obzirom na to da se meso najvjerojatnije putem crnog tržišta našlo u restoranima i nekim trgovinama.

Dana 8. svibnja ove godine potpisali smo s Igorom Vukovićem, vlasnikom tvrtke Eko Farma Ves j.d.o.o. iz Zagreba, registriranom za uzgoj svinja, ugovor o kooperaciji za tov 723 odojka, a dva dana kasnije smo ugovor ovjerili i kod javnog bilježnika. Prije nikada nismo surađivali s ovom tvrtkom, no ništa nam nije bilo sumnjivo. Farma za tov je bila novouređena s videonadzorom.”, priča Vilim Simon, član Uprave Vajde za jutarnji.

Vozač dovezao hranu za svinje i ostao šokiran

Vuković je Vajdi priložio i bjanko zadužnicu kao i Štefica Vincek kao njegova sudužnica. Prema ugovoru, Vajda kooperantu osigurava svinje i hranu, a kooperant ih je dužan hraniti te brinuti se o njihovom gojidbenom i zdravstvenom stanju, veterinarskom nadzoru te ih kad dosegnu 120 kilograma vratiti Vajdi. Dana 12. svibnja mlade svinje su isporučene na farmu u Martinskoj Vesi kod Siska.

Sve je bilo u redu do 7. kolovoza kada su Vukovića iz Vajde nazvali kako bi dogovorili posjet farmi i uzimanje uzorka na salmonelu, no Vuković se ne javlja. Pokušavaju ga kontaktirati i dan kasnije, no ponovno neuspješno. Nakon nekoliko pokušaja uspijevaju dobiti Šteficu Vincek koja im tvrdi kako ništa ne zna. Tog istog 8. kolovoza na farmu dolazi kamion s hranom za svinje. Vozač u šoku telefonom javlja da je farma prazna te da nema svinja ni ikoga drugog i da mu se Vuković ne javlja na pozive. U Vajdi nastaje uzbuna.

Naši ljudi su odmah otišli na farmu te su ustanovili da svinja zaista nema. Susjedi im govore kako su nekoliko dana ranije vidjeli da se utovaruju svinje. Radnika koji je radio na farmi također nismo mogli kontaktirati jer je i on nestao.” , objasnio je član Uprave Vajde.

Za prijevoz ovolikog broja svinja potrebno je pet do šest kamiona i brz istovar

Prema mišljenju Simona, za prijevoz ovolikog broja svinja potrebno je pet do šest kamiona. Istovar je morao biti brz s obzirom na to da je vrlo riskantno prevoziti toliko svinja bez valjane dokumentacije o inspekcijskom pregledu, putnog lista, svjedodžbe o zdravstvenom stanju i ostale potrebne dokumentacije.

U Vajdi ističu kako je bez prateće dokumentacije nemoguće svinje prevesti preko granice niti isporučiti u klaonice i dalje na tržište. Kako su navedene svinje u sljedećih mjesec dana trebale biti isporučene Vajdi, koja bi ih potom isporučila na klanje u svoje klaonice i zatim na daljnju preradu, u Vajdi sumnjaju na to da će se svinje uskoro isporučiti u ilegalne klaonice te tako završiti na sivom tržištu, bez važeće dokumentacije, nužnih provjera i inspekcija, a naposljetku i bez plaćanja PDV-a državi.

Foto: Pixabay.com/Antranias


Tagovi

Krađa svinja Nestale svinje


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.