Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lehki
  • 16.10.2016. 18:00

Kod Lehkija sve je eko - od Alpina do tritikala!

Osim 15 Francuskih Alpina pomoću kojih proizvode ekološko kozje mlijeko i sir, diče se ekološkim uzgojem pšenice, tritikala, kukuruza i ječma pod 6 ha i livadom pod 2,5 ha na kojoj koze učestalo trčkaraju.

Foto: nytimes.com
  • 2.612
  • 338
  • 0

Nizina istočnohrvatske ravnice obogaćena je ekološkim uzgojem koza koje vodi Franjo Lehki zahvaljujući svom entuzijazmu i ljubavi prema tom poslu. Uz pomoć obitelji gotovo 23 godine pridonosi razvoju poljoprivrede u tom kraju uspješno se baveći francuskim kozama Alpinama

15 Alpina drži ovo gospodarstvo na nogama

Imajući u vidu da je Francuska Alpina izrazito otporna i prilagodljiva mliječna pasmina koja u laktaciji od 230 do 240 dana daje 600 do 900 litara mlijeka te da već pri prvom jarenju oko 30% koza ima dvoje jaradi u leglu što je pokazatelj dobre plodnosti, gospodarstvo je okrunjeno matičnim stadom čiste Alpine koje broji 15 koza. Obitelj se diči ekološkim uzgojem pšenice, tritikala, kukuruza i ječma pod 6 ha i livadom pod 2,5 ha na kojoj koze učestalo uživaju.

Planiraju povećanje matičnog stada

"Počeli smo s 10 koza. Nakon nekog vremena naše je bogatstvo poraslo na 40 od kojih je zbog naših godina ostalo samo 15 njih. Unatoč tome, i dalje marljivo radimo te sukladno navedenom planiramo povećanje matičnog stada u svrhu preuzimanja gospodarstva od strane sina", priča Jelica Lehki na čijem je gospodarstvu prilikom jarenja prosjek jarića po kozi 1,50.

Koze OPG Lehki

10 vrsta sireva proizvedenih s puno ljubavi

U sklopu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, Lehkiji su registrirali siranu odakle proizlaze prava inovativna bogatstva. Osim klasičnim svježim sirom, imaju i dimljeni. Budući da se svakim proizvodom bave s aspekta srca te su učestali pobornici inovacija, uspješno eksperimentiranju i s raznim drugim dodacima, poput paprike, kopra, oraha, lješnjaka, medvjeđeg luka, vlaasca, koštica bundeve i drugih, koji su svaki njihov proizvod okusom i izgledom učinili originalnim i jedinstvenim.

"Pri proizvodnji sireva, koristimo samo mlijeko, ocat i sol", priča Jelica čiji su najprodavaniji sirevi sa začinima paprike, medvjeđeg luka i vlasca. Žaloste ju, kao i brojne druge domaće proizvođače cijene sira koje su u odnosu na vanjsko tržište duplo niže. S obzirom na hrvatski standard, cijena njihovog sira kreće se oko 100 kuna za 1.000 grama, što je dostupno većini novčanika.
U Poljskoj se, primjerice, kilogram eko kozjeg sira kreće oko 200,00 kn.

Nema dugog spavanja, od zore se radi!

Radni dan na gospodarstvu počinje rano kada treba pomusti sve koze koje mlijeko stvaraju svakih 24 sata. Nešto više mlijeka stvaraju po noći te je od neophodne važnosti u pravilnim razmacima vršiti mužnju dva puta dnevno (ujutro i navečer), a po mogućnosti u isto vrijeme, odnosno u razmacima od oko 12 sati.

Kozjim mlijekom do zdravlja djece

Još od davnine se vjeruje da kozje mlijeko služi kao pomoćno sredstvo za liječenje brojnih bolesti poput bronhitisa, osteoporoze, povišenog kolesterola, oboljenja jetre, alergija i drugih, a značajno je, također za ljudsku ishranu što su spoznali i marljivi kozari. Lehkiji proizvode i kozje mlijeko koje kada govorimo o mliječnim proizvodima, spada među najzdravije namirnice, a da je tome tako svjedoči i kemijska struktura mlijeka zbog koje se ubraja u mlijeka najsličnija majčinom.

"Iznimno nam je drago što su potrošači prepoznali naš trud i kvalitetu. Najvećom nagradom smatramo stalne kupce i kupce koji dolaze po znamenite mliječne pripravke za one najmlađe", priča Franjo Lehki.

Jelica Lehki

Inovacije - sapuni od kozjeg mlijeka i loja

Zahvaljujući velikoj kreativnosti marljive gospođe Jelice, gospodarstvo je okrunjeno nusproizvodima poput sapuna od kozjeg mlijeka i loja za koje se kupci rado odlučuju.

Marketingom od usta do usta osvojili brojna srca

Uzimajući u obzir da su Lehkiji mali proizvođači, najbolja reklama im je od usta do usta, stoga su im, zbog nedostatka financijskih sredstava, reklame za sir posve nedostižne. Odani su tržištu Slavonije gdje im prodaja najbolje ide, a česti su posjetitelji i Sajma antikviteta gdje su zadovoljni posjetom štandu na kojem su stekli stalne kupce koji se učestalo vraćaju s pohvalama. Budući da imaju potrebe širiti ambicije, nastoje zadržati ono što imaju na čemu su zahvalni i čime su ponosni, no svojim marljivim radom i upečatljivom kvalitetom osvajaju srca regionalnih potrošača, što smatraju osobitim uspjehom.

Okrunjeni brojnim nagradama

Lehkiji učestalo sudjeluju na raznim natjecanjima gdje su okrunjeni brojnim nagradama. "Imamo mnoštvo medalja, no, međutim, jedva spajamo kraj s krajem, kazala je proizvođačica kozjih sireva", Jelica Lehki objašnjavajući kako na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ima puno posla, a malo zarade. Na sreću, pomažu joj vrijedni članovi obitelji, suprug i sin, bez čije podrške i pomoći ne bi mogla.

Foto: nytimes.com


Fotoprilog


Tagovi

OPG Lehki Ekološka proizvodnja sira Kozje mlijeko Kozji sir Francuska alpina


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]