• Proizvodnja peradi
  • 19.05.2017. 16:30

Kakva je budućnost proizvodnje peradi u Hrvatskoj?

Godišnja potrošnja mesa peradi po stanovniku, ne tako davno, iznosila je oko 16kg, a potrošnja konzumnih jaja i jaja u prahu oko 10,8kg, što je znatno manje od europskog standarda.

  • 1.927
  • 159
  • 0

Za razliku od drugih stočarskih proizvodnji, peradarska proizvodnja je u Hrvatskoj većim dijelom organizirana na industrijski način u kojem prevladavaju velike proizvodne jedinice, a manjim se dijelom nalazi u okviru obiteljskih gospodarstava gdje se uglavnom u prirodnim ekstenzivnim uvjetima proizvodi meso peradi i jaja za vlastite potrebe.

Kao jedan od svjetlih primjeraka ekstenzivnog uzgoja peradi, tu je braniteljsko-socijalno radna zadruga Pauk-Čeka iz Imotskog kojom upravlja Željko Tomas.

Hrvatsko peradarstvo ima dobru podlogu za razvitak

Hrvatsko peradarstvo ima dugu tradiciju i solidnu sadašnjost te dobru podlogu za razvitak, a obuhvaća gotovo sve vidove proizvodnje kao što su: uzgoj i držanje rasplodnih nesilica hibrida teških pasmina, valionice, tov pilića, purića, pačića i guščića, klaonice peradi, uzgoj i držanje rasplodnih nesilica hibrida lakih pasmina, uzgoj konzumnih nesilica i proizvodnju konzumnih jaja. Položaj peradarstva unutar cjelokupnog stočarstva Hrvatske glede zadovoljavanja vlastitih potreba i pokrića uvoza izvozom je vodeći.

Godišnja potrošnja mesa peradi znatno manja od EU standarda

Godišnja potrošnja mesa peradi po stanovniku nekoć, ne tako davno, iznosila je oko 16kg, a potrošnja konzumnih jaja i jaja u prahu oko 10,8kg, što je znatno manje od europskog standarda. Može li se, i kada, ako ikada, očekivati da će Hrvatska povećati proizvodnju i potrošnju peradarskih proizvoda, i time zadovoljiti europski standard, pita se Tomas.

Vrijednost otkupljene žive peradi posljednjih godina varira

Saznajemo da vrijednost otkupljene žive peradi posljednjih godina varira čak i u jednom određenom razdoblju opada, dok se vrijednost jaja u ljusci povećava što daje osobito značenje proizvodnji konzumnih jaja.

Proizvodnja i potrošnja konzumnih jaja u Hrvatskoj bitno manja od većine EU zemalja

"Svjetska proizvodnja konzumnih jaja pokazuje oscilaciju. Međutim, u nekim zemljama s razvijenim peradarstvom, pa tako i u Europi doživljava manji pad. Pad proizvodnje jaja u tim zemljama posljedica je pada potrošnje, jer su potrošači zbog dijetetskih i zdravstvenih razloga smanjili konzumaciju jaja. Unatoč svim tim problemima koji su zahvatili zemlje EU, proizvodnja i potrošnja konzumnih jaja u Hrvatskoj bitno je manja od većine zemalja europske zajednice", kaže Tomas.


Tagovi

Konzumna jaja Peradarstvo Potrošnja mesa Potrošnja jaja Konzumna jaja Ekstenzivan uzgoj


Autorica

Roberta Kljenak

Roberta Kljenak

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi