Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzumna jaja
  • 12.10.2019. 15:00

Kako uvjeti držanja koka nesilica određuju kvalitetu jaja

Kroz jedno mitarenje ukupni životni period eksploatacije može se produžiti na 90 tjedana, a uz dva mitarenja na čak 120 tjedana. Drugim riječima, produktivni period života može se udvostručiti i zato postoji veliki ekonomski interes za ovom tehnološkom mjerom.

Foto: Depositphotos/potowizard
  • 2.384
  • 94
  • 0

Proizvodnja konzumnih jaja vrlo je zahtjevan tehnološki proces koji je u intenzivnom peradarstvu poprimio odlike industrijske proizvodnje. Pritom, više se skoro i ne vodi računa o osnovnim potrebama peradi nego samo o efikasnosti i isplativosti proizvodnje. Upravo iz tog razloga, Zakon o dobrobiti životinja zabranjuje držanje nesilica u konvencionalnim, klasičnim kavezima, a forsiraju se sustavi koji su mnogo bolji za dobrobit peradi.

Troškovi nabavke nesilica veći su u usporedbi s nabavkom jednodnevnih pilića za tov. Zato u proizvodnji postoji veliki interes da se produktivni period života nesilica produži do što većih okvira. S ciljem produženja perioda eksploatacije, neka jata nesilica poslije osam mjeseci nošenja podvrgavaju se procesu mitarenja, kroz primjenu adekvatnog režima hranidbe, napajanja i osvjetljenja.

Dvije faze u proizvodnji konzumnih jaja

Postoje dvije faze u sustavu proizvodnje konzumnih jaja: prva je uzgoj kokica do 18. tjedana starosti, a druga je faza eksploatacije od pronošenja do izlučenja, što je najčešće u uzrastu od 72 - 76 tjedana. Hibridi koji se danas koriste u proizvodnji konzumnih jaja visokog su genetskog potencijala, ali u kojoj mjeri će se on iskazati ovisi prije svega od uvjeta uzgoja kokoši nesilica, odnosno od uzgajivača.

Proizvodnja 18-tjednih kokica predstavlja fazu s mnogo tehnoloških specifičnosti i potencijalnih izazova. Uzgajivačima na raspolaganju stoji veći broj hibrida uglavnom sličnih karakteristika.

Pilići trebaju biti dobro ujednačeni

Pilići trebaju imati masu oko 40 grama i biti dobro ujednačeni. Ovisno od programa, pojedine inkubatorske stanice prakticiraju da se svako pile s loše rezanim kljunom treba škartirati. Od prateće dokumentacije uzgajivač obavezno dobiva potvrdu o porijeklu pilića i njihovom zdravstvenom stanju, uvjerenje da su obavljena obavezne cijepljenja, potvrdu o vlasniku inkubatorske stanice i datumu izvođenja pilića.

Uvjeti smještaja pilića bilo koje proizvodne namjene u osnovi su identični ili vrlo slični.

Period eksploatacije može se produžiti mitarenjem

Pojam mitarenja u tehnološkom smislu samo je uvjetnog karaktera jer ptice ne moraju potpuno izgubiti perje nego samo obustaviti nošenje u periodu od tri do šest tjedana. Kroz jedno mitarenje ukupan životni period eksploatacije može se produžiti na 90 tjedana a uz dva mitarenja na čak 120 tjedana. Drugim riječima, produktivni period života može se udvostručiti i zato postoji veliki ekonomski interes za ovom tehnološkom mjerom.

"Mitarenje se najlakše može isprovocirati ograničenjem hranidbe, što je vrlo često u suprotnosti s principima dobrobiti domaćih životinja. Zato se sve češće primjenjuju alternativni pristupi koji podrazumijevaju ekstremne koncentracije pojedinih minerala u smjesama ili hranidbu po volji (ad libitum) hranivima lošijeg okusa, kao što je sačma pamuka ili droždina jabuke. Moguće je postići željeni efekt visokim koncentracijama cinka, 20 g/ kg ili deficitom soli", objašnjava dipl.ing. Dragoljub Krajnović.

Koja preventiva se preporučuje?

Kokice u uzgoju vrlo su živahne i plašljive pa uslijed nepažnje može doći do panike u jatu i njihovog nagomilavanja u kutevima i gušenja. Zbog toga gustoća naseljenosti mora biti optimalna, a uvjeti sredine podešeni tako da se kokice dobro osjećaju.

Kokoši nesilice konzumnih jaja prije useljavanja u objekte cijepe se preventivno, prema preporukama nadležne veterinarske službe. Pored cijepljenja, preventivna zaštita u periodu nošenja podrazumijeva i pravilnu hranidbu, održavanje higijene u peradarniku, redovno napajanje kvalitetnom i bakteriološki ispravnom vodom. U preventivnu zaštitu spada i povremeno davanje vitaminskih preparata kroz vodu za piće.

Neke osnovne napomene

  • Na jednoj farmi može se uzgajati samo perad istog uzrasta, po mogućnosti porijeklom s iste farme;
  • Objekti moraju biti potpuno pripremljeni, odnosno, očišćeni, dezinficirani, s postavljenom opremom;
  • Oprema mora biti čista i dezinficirana, a njena funkcionalnost provjerena prije naseljavanja pilića;
  • Prostirka mora biti postavljena u sloju minimalno od pet do osam centimetara, zagrijana, čista i dezinficirana;
  • Objekt treba zagrijati najmanje 24 sata prije naseljavanja, a poželjno bi bilo da to bude dva dana prije naseljavanja, kako bi se ugrijali i zidovi i prostirka;
  • Hranilice i pojilice moraju biti spremne i napunjene;
  • Mogu se dodati vitamini u vodu za piće u prvim danima života;
  • Grijaća tijela moraju biti adekvatno postavljena.

Tagovi

Proizvodnja konzumnih jaja Koke nesilice Inkubatorske stanice Dragoljub Krajnović Mitarenje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.