Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Schaumann
  • 03.03.2016. 10:30

Kako sačuvati silažnu masu i smanjiti gubitke?

Schaumannovi inokulanti smanjuju lužnatost silaže i tako čuvaju farmere od gubitaka!

  • 966
  • 135
  • 0

Pad otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda na sekundarnom tržištu najsigurnija je zakonitost koja prati globalnu poljoprivrednu scenu. Najnoviji tržišni šok za hrvatske stočare bio je još jedan pad otkupne cijene mlijeka, što je sve skupa ponovno dovelo u pitanje kalkulacije isplativosti proizvodnje.

Stočari su svjesni kako imaju malo ili uopće nemaju utjecaje na otkupnu cijenu, osobito pod utjecajem otvorenog EU tržišta. Neke kalkulacije naspram konkurencije izvana vezano uz troškove transporta su moguće, ali sve skupa ne ostavlja veliki manevarski prostor za rast profitne marže.

Ljiljana Pomper

Smanjivanje gubitaka u proizvodnji jedini izlaz

Realno, jedina strana prema kojoj se mogu okrenuti su troškovi i smanjivanje gubitaka u proizvodnji. U tom proizvodnom kontekstu jako su interesantna iskustva austrijskih i njemačkih tvrtki koja su istraživala menadžment silaže, upotrebu bakterija za sprječavanje propadanje silaže, a koja su hrvatskim i EU farmerima predstavljena na jednodnevnom studijskom putovanju u Austriju u istraživački centar tvrtke Schaumann.

Bakterije koje smanjuju lužnatost silaže

Konkretno, ovdje je riječ o silažnim inokulantima, koje proizvodi Schaumann. Radi se o pripravcima u čijoj osnovi se nalaze bakterije koje prerađuju šećer u mliječnu kiselinu i smanjuju lužnatost silaže.

To u konačnici utječe na njen miris, kvalitetu i naravno manje propadanje. Schaumann je vodeći svjetski igrač na području istraživanja bakterijskih pripravaka, prvi su u Europi dobili odobrenje za plasiranje proizvoda na tržište i njihov udio u dostupnim proizvodima ovog tipa u EU je 20%. Nije jednostavno plasirati proizvod ovog tipa na tržište. U idealnim uvjetima treba proći 1,5 godina.

Istraživački centar Schaumman

Gubitak silažne mase držati unutar 10%

Gdje se u toj priči nalazi hrvatski farmer? Istraživanja koja su proveli Nijemci pokazala su kako je do 5% neupitan gubitak silažne mase, nešto što nitko ne može spriječiti. Težnja je gubitak držati pod kontrolom unutar 10%. Terensko istraživanje pokazalo je kako su gubici veći od ciljanih i nekada odlaze u ekstreme.

"Gubitci se u praksi kreću od 13 do 14%, s velikom amplitudom odstupanja. U nekim slučajevima sežu i do 28%", otkriva direktorica prodaje Schaumanna i dipl.ing. agronomije Ljiljana Pomper.

Kilogram silaže 20 lipa

Ako se zna da se cijena kilograma silaže kreće oko 20 lipa, stočari lako mogu napraviti kalkulaciju isplativosti. Preporuka struke jest da inokulante treba koristiti.

Prezentacija o inokulantima

"Inokulante treba koristiti, samo pitanje koje i u kojem slučaju. Treba se obrazovati. Svaki materijal, trava djetelina ili na kraju kukuruzna silaža, nije isti. Nije samo o pitanju što su različite vrste u pitanju. Prvi otkos nečega, trave ili djeteline, može biti različit od dugoga, različita količina suhe tvari, puferni kapacitet, količina i vrsta šećera. Za drugačije uvjete se primjenjuju drugačije bakterije", kaže agronomka Pomper.

Iskustva farmera s korištenjem Schaumannovih inokulanata su pozitivna.

Inokulant je samo dodatni plus

Anđelko Kiseljak iz Krapine ima farmu s 40 grla, pomladak plus 25 muznih krava. Inokulante koristi od 2004. godine i jednostavno kaže "nikad više bez njih".

"Koristim ih od 2004. godine. Mi smo prvo probali jedne godine. Drugu godinu nisam ih koristio, kažu roditelji nemoj uzimati, skupo je. Napravili smo silažu bez inokulanata, vidjeli razliku i od tada ih stalno koristimo. Naravno da oni neće spasiti lošu silažu, treba ispoštovati pravila struke i inokulant je samo dodatni plus. Moja iskustva su da je mlječnost bolja i da čak pomažu kod blažih zdravstvenih probavnih tegobe grla", kaže Kiseljak. Detalje o očuvanju silaže možete pogledati i u PowerPoint prezentaciji u prilogu ispod teksta.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Schaumann Silažni inokulanti Bakterijski pripravci Austrija Otkupna cijena Mlijeko Ljiljana Pomper


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]