Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alpske koze
  • 07.12.2018. 09:00

Kako najbolje i najprofitabilnije hraniti mliječne koze?

Mliječnost kvalitetnih alpskih koza je između tri i 3,5 litre mlijeka na dnevnoj razini, a za svaku litru je potrebno između 320 i 350 grama suhe tvari.

Foto: Bigstockphoto/RossHelen
  • 8.133
  • 45
  • 1

Prosječna masa odrasle koze alpske pasmine iznosi oko 55 kilograma. Računica kaže da takvo grlo treba unijeti između 3,2 kilograma suhe tvari obroka dnevno, odnosno na vrhuncu laktacije 3,5 kilograma. Mliječnost kvalitetnih alpskih koza je između tri i 3,5 litre mlijeka na dnevnoj razini, a za svaku litru je potrebno između 320 i 350 grama suhe tvari. Konzumacija prosječne koze se kreće između pet i 10 kilograma hrane dnevno.

Silaža je vrlo korisna

Kako najčešće izgleda hranidba mliječnih koza, gdje se eventualno griješi i kako se hranidba, samim tim i profit mogu poboljšati, razgovarali smo s profesorom ovčarstva i kozarstva, dr. Ivanom Pihlerom.

"Obrok za mliječne koze treba biti dobro izbalansiran, što znači da sadrži sve tvari koje će zadovoljiti potrebe grla. Silaža je vrlo korisna u hranidbi koza, ali generalno, uzgajivači je rijetko koriste, vjerojatno jer im je komplicirano praviti je. To je greška, jer kvalitetan, izbalansiran dnevni obrok mliječne koze u laktaciji treba sadržavati do tri kilograma silaže, sijeno po volji, 1,2 -1,3 kilograma koncentrata, a može se dodati i do pola kilograma lucerne, pogotovo u posljednjoj trećini laktacije, kada je grlo gravidno i nosi dva ili tri ploda", kaže Pihler.

Oprezno s lucernom

Ovaj stručnjak napominje da s lucernom treba biti vrlo oprezan. Naime, nema potrebe da njena količina prelazi jedan kilogram u obroku. Lucerna je, naime, veliki donor kalcija, a veće količine ovog elementa mogu narušiti odnos kalcij - fosfor, što može dovesti do metaboličkih problema. Također, veće količine lucerne poskupljuju obrok, a nju sasvim dobro može zamijeniti kvalitetno livadsko sijeno. Vrlo jednostavno: više sijena, manje lucerne - jeftinija litra mlijeka.

Što se koncentrirane hrane tiče, najčešće se prakticira mješavina zrna kukuruza i ječma, a to nije kvalitetan koncentrat. On mora sadržavati proteinski dodatak, a Pihler preporučuje da to bude kvalitetna suncokretova sačma (ona u prosjeku sadrži oko 33% proteina), koja je jeftinija od sojine sačme. Generalno, lucerne uz dodatak koncentrata ne treba davati više od jednog kilograma.

Samo kvalitetan brst

Naravno, ako grla više vremena provode na pašnjacima, to dodatno pojeftinjuje proizvodnju. Ali pašnjaci mogu kriti zamke, zbog čega treba biti vrlo oprezan. Ako na pašnjaku prevladavaju korovske biljke, treba ga izbjegavati. Takve biljne vrste u sebi sadrže tanine i druge tvari koje mogu pokvariti ukus i miris kozjeg mlijeka. Zbog toga je za ispašu mliječnih koza najbolji brst na kultiviranim, sijanim pašnjacima na kojima prevladavaju graminae, talijanski ljulj, ježevica, a od leguminoza bijela i crvena djetelina.


Tagovi

Koze Mliječne koze Alpske koze Hranidba koza Silaža


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Dušan je poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cijena napretka".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!