Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba goveda
  • 08.01.2021. 10:30
  • Požeško-slavonska, Ugarci

Kako hraniti goveda tijekom zime?

Važno je dati vitamine i minerale da se produktivnost i reprodukcija ne bi smanjile i kako se ne bi pojavile razne kronične bolesti, kaže stočar Zlatko Bradić.

Foto: Facebook/ Poljoprivredna tv
  • 458
  • 20
  • 0

Držanje goveda u staji tijekom zime svakako donosi određene promjene koje osim samih životinja osjeti i uzgajivači. U uvjetima dobrog smještaja, čiste i zaštićene štale, dotoka svježeg zraka i onoga najbitnijega, pravilne hranidbe mliječne krave proizvest će više kvalitetnijeg mlijeka, redovitije ostati steone, rjeđe obolijevati te dati zdraviju telad.

Kako se brine te čime hrani svoje stado zimi, Poljoprivrednoj televiziji objasnio je stočar Zlatko Bradić iz Ugaraca kraj Požege. 

"Hranimo ih s više silaže. Uzimamo gotov superkoncentrat i miješamo ga s našim žitaricama i pravimo smjesu. Važno je dati i vitamine i minerale kako se produktivnost i reprodukcija ne bi smanjile i kako se ne bi pojavile razne kronične bolesti“, kaže sugovornik.

Posebna pozornost oko hranidbe za vrijeme suhostaja

Inače, ima 60-ak grla mliječnih krava koje za vrijeme toplijeg vremena, od sredine ožujka pa nekad i do kraja listopada borave na ispaši. "Vitamin D i svježa trava donose najveću kvalitetu mlijeku, a toga po zimi baš i nema“, naglašava te dodaje kako se krave sada manje kreću te je potrebno kod silaže paziti da je žetva odrađena u optimalnim rokovima kako bi se dobio pravi omjer kiselina, odnosno šećera i ugljikohidrata.

Posebna se pozornost kako tvrdi dalje, obraća na hranidbu krava u suhostaju, pred teljenje i nakon njega. "Krave koje su u suhostaju, znači, koje su u pripremi za teljenje, ne muzu se. Mjesec dana pred pojačavamo im vitaminski dio i bjelančevine da što spremnije uđu u teljenje i prihvate novi režim. To im bude naporno, puno mlijeka i hrane“, ističe Zlatko.

Zašto je važno i koji je udio sijena u zimskom obroku muznih krava

U Centru u Koprivnici mjesečno vrši analizu mlijeka kako bi saznao nedostaje li što kojoj životinji fali, ali i da bi mljekare kojima isporučuje znale prodaju li zdravstveno ispravan proizvod.

"Žitarice koje dajemo moraju biti zdravstveno ispravne. Ne smiju biti napunjene toksinima da ne bi došlo do poremećaja. Mljekara koja preuzima mlijeko vrši analizu, nekad skoro svaki dan“, objašnjava. U slučaju da u proizvodu bude toksina, stočar dobije zabranu prodaje, dodaje.

Inače, tijekom zimskih dana, a prema preporukama stručnjaka, krave bi se trebale musti svakih 12 sati, što i sam sugovornik prakticira. "Mi se tome prilagođavamo i do sada se pokazalo jako dobro“, zaključuje Bradić.

Više o hranidbi možete pogledati u videu:


Tagovi

Govedo Hranidba Suhostaj Mlijeko Toksini Zlatko Bradić


Autorica

Lucija Eichler

Više [+]

Novinarka Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]