Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emina i Josip Burek
  • 31.10.2019. 10:30

Josip Burek uz simentalke nabavio i stado limuzinki: Nemojte se bojati i bit će rezultata 

Josip Burek poznato je ime hrvatskog uzgoja simentalca, a sad imaju i stado limousina. Kako kažu Josip i kći Emina, glavno zanimanje im je proizvodnja mlijeka, a limuzinke su im izazov.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.401
  • 114
  • 0

U uzgoju simentalskog goveda ime Josip Burek znači mnogo. Možemo reći vrh vrhova hrvatskog uzgoja simentalca. No, danas je mnogo mladih uzgajivača koji su tek počeli s ovim poslom ili prelaze s uzgoja mliječnih krava na tovne ili pak uzgoj na pašnjacima i slično. Sve je više i onih koji nemaju apsolutno nikakva iskustva u uzgoju goveda. I sam Josip s kćerkom Eminom odlučio se za jedno novo stado na svom imanju - limousin goveda. I pored velikog iskustva, što bi se reklo, pušu na hladno i ni sami nisu sigurni u što su se upustili.

"Drago mi je što je mnogo mladih ljudi koji su dobro pratili sve što smo radili. Vjerujem da će oni to znati nastaviti. Ono što smo vidjeli na farmi u Italiji je nedokučivo za moju generaciju. No, ne treba se pokolebati. Kreće se od prve nadstrešnice, manje šupe i ne treba se odmah zaletavati u velike proizvodnje. Za početak 10 do 15 komada je dovoljno. Tu se ne možeš izgubiti, a možeš naučiti. Onda se širiš koliko ti familija dozvoljava, koliko zemlje možeš imati.

Glavno zanimanje i dalje proizvodnja mlijeka 

Kad se oženite, veliko je pitanje hoće li žena to prihvatiti i obrnuto. Osobno nisam vjerovao da bi to moja kćer nastavila raditi. No, da zet nije prihvatio, ne bi bilo ništa od ovoga. Mi smo iz asocijacije Simentalca, ali sada smo i u ovome. Neki bi htjeli mnogo, ali nemaju mogućnost kupnje zemlje. Treba krenuti s malo", rekao nam je Josip Burek.

Treba krenuti s malo, kaže Josip Burek 

Limousin pasmina potječe iz istoimene regije u Francuskoj. To je isključivo mesna pasmina koju prije svega odlikuje visoka kvaliteta mesa. Dobri ili odlični prinosi kod dobre uporabe hrane, a uzgajivači ističu i podatak da su dugovječne, prilagodljive uvjetima uzgoja te imaju laka teljenja. Krzno je od crvene boje do boje pšenice s karakterističnim pjegama oko očiju, njuške i nogama. To su krave visoke do nekih najviše 140 cm, a bikovi su neznatno veći. Same krave teže od 650 do 850 kilograma, dok je kod bikova taj raspod od jedne tone do 1.400 kg. 

Cilj uzgoja limousina je postizanje dobre dužine i širine tijela. Kvaliteta kostiju je dobra, pri čemu je razvijenost mišićnog sustava, a posebice zadnjih četvrtina odlična. Dugačka, lagano nakošena i široka križa poželjna su radi laganog teljenja. U periodu upravljanog tova koji bi trebao završiti u starosti od 18 mjeseci, teži se prirastima od 1.100 do 1.300 g. Mliječni prinosi trebali bi biti dovoljni za uspješan razvoj teladi, što znači da u sustavu krava-tele mlijeka ima dovoljno za hranidbu teleta.

Braća Biancardi s limuzinkama postižu odlične financijske rezultate, ali i genetiku

"Moje glavno zanimanje je proizvodnja mlijeka i trenutno baratam s 200 muznih krava pasmine simentalac i 150 junica, te ukupno 500 grla. No, bez obzira na to kod limousina smo početnici i učimo na putovanjima i posjetima. Ne možemo uvijek sve primijeniti, ali mnoge detalje i sitnice trebamo. Trenutno imamo 35 bređih limuzinki i uskoro će teljenje i to je za nas jako veliki izazov. Da vidimo kako će se ponašati i kako ćemo se mi uopće snalaziti s njima", istaknula je Emina Burek također veoma oprezna u predviđanju rezultata uzgoja u kojemu su, da tako kažemo, početnici.

Josip Burek: Mladi, budite uporni i ne odustajte

Ova je pasmina izrazito vitalna. Preporučuje se za korištenje u područjima sa slabijom ispašom gdje se stada u sustavu krava-tele drže uz minimalni nadzor, a posebice pri teljenju, a upravo su takvi pašnjaci u Hrvatskoj na području slavonskih gora, te Gorskog kotara, Like, Dalmacije... Trup sadrži manji postotak kostiju i hrskavica i neznatno je prekriven mašću. Depozit masti je dobar u vrijednim dijelovima mesa, ističe se u stručnim literaturama

"Metalac sam po struci, ali uvijek sam s poljoprivredom. I evo danas sam stigao do 500 grla simentalca. Za naše limuzinke smo nabavili bika i sada kreće telenje. U inozemstvu smo vidjeli stvari kao što su koridori, pregrade i slično. No, mladima poručujem ako to sve vole neka budu uporni i ne odustaju. To je jedan lijepi posao iako svi u zadnje vrijeme bježe od krave, ali jednostavno se bez njihne može. Nemojte se ništa plašiti i bojati i bit će rezultata", kazao je na kraju Josip Burek.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Josip Burek Limousin Govedarstvo


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]