Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Josip Burek
  • 03.07.2019. 07:30
  • Zagrebačka, Mostari, Dubrava

Josip Burek: Moramo znati da nema loše pasmine krava, nego loših farmera

Poznati hrvatski proizvođač mlijeka Josip Burek poznat je po odličnim rezultatima koje postiže s pasminom simentalac. Sada je krenuo i s uzgojem limousin goveda, a kakva su iskustva rekao nam je tijekom obilaska njegova imanja.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.643
  • 199
  • 0

Poznati hrvatski proizvođač mlijeka je i Josip Burek koji postiže odlične rezultate s pasminom simentalac koja je kombiniranih svojstava. Inače jedan od čelnika Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba, svoje veliko znanje u govedarstvu oplemenjuje i širi vidike. Uz simentalca ima i stado limousin goveda za uzgoj u sustavu krava - tele.

Radi se o francuskoj mesnoj pasmini koja dobro podnosi teže uvjete držanja. Obišli smo imanje u pratnji Josipa i njegove kćeri Emine koja sve više preuzima njegovu ulogu na farmi.

Uz simentalce krenuli i s uzgojem limousin goveda 

"Pored muznih krava koje su bile glavna proizvodnja, ovo je jedan novi izazov. Za sada eksperimentalno radimo, ali blizu smo odluke da ipak nastavimo s uzgojem limousin goveda. Nabavili smo veoma kvalitetnog bika i ne namjeravamo stati samo na ovom broju životinja. Junice koje smo kupili u Slovačkoj, su sada podijeljene u dvije skupine prema starosti. Dio njih je već u bređem stanju, a ove koje su sada s bikom stare su oko dvadeset mjeseci. U planu je još dogradnja objekta, te ispust za junice. Zasad zbog radne snage malo zaostajemo u izgradnji.

Josip Burek (desno) tijekom obilaska imanja 

Površina imamo dovoljno i na paši za držanje krava-tele, a i imamo dosta površina za proizvodnju krme. U tovu ih držimo na lokaciji gdje su simentalske pasmine u mliječnoj proizvodnji. Razmišljali smo puno o izboru pasmine i na kraju se odlučili za limousin koji nam se po svojim karakteristikama najviše sviđao", rekla je Emina Burek pokazujući nam novi objekt u polju.

Josip je oduvijek u vrhu po rezultatima u govedarskoj proizvodnji. Bio je i predsjednik Saveza uzgajivača simentalaca. "Zahvaljujući predsjedniku Udruge Limousin, Mirka Devčića za sada smo uvezli 35 junica limousin pasmine i plan je da dođemo do stotinjak tih junica u sustavu krava-tele. Vidimo i da mnogi danas napuštaju proizvodnju mlijeka jer je u financijskom smislu to jednako nuli", rekao nam je Josip Burek.

Mesne pasmine u pogledu radne snage nisu zahtjevne 

Ipak, dodaje, nema druge jer rade za novce pa žele vidjeti u izvjesnom vremenu što će se dogoditi. "No, sigurno je moje gledište da nema loše pasmine krave. Ima loših farmera. Ima nekih pasmina koje nekim krajevima ne odgovaraju, a nekima da. Ima problema i s radnom snagom. Gdje je obitelj složna i imaju mogućnost širenja i oni mogu birati što hoće. Međutim, oni koji imaju manje površine ili nemaju dovoljno radne snage najbolje je ipak da svoje zemljište iskoriste za uzgoj mesnih pasmina koje u pogledu radne snage nisu toliko zahtjevne. Isto tako je gledano rajonski. Primjerice jedna Lika, gdje je krš, gdje se ne može kositi, šteta je što ne vrvi ovakvim mesnim pasminama goveda, ovcama, kozama.

Sve u meni nešto drhti kada vidim uz autoput dva limena medvjeda, ili sad pet limenih krava. Možda je i šteta u Slavoniji, gdje se može mnogo hrane proizvesti, napraviti pašnjake. Tako da svatko prema svojim mogućnostima može odlučiti. Moja kćer to danas vodi i želio bih stvarno napraviti još jedno veliko stado limousina i salersa. Dugo se znam s predsjednikom Devčićem i vidim da vidi jako daleko i procjenjuje jako dobro. Danas je to već respektabilan savez", zaključuje Burek.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Limousin Josip Burek Simentalac


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P