Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 23.06.2021. 10:00

Još jedan slučaj afričke svinjske kuge u Srbiji

U svim je naseljima obavljeno humano ubijanje svih zatečenih svinja i njihovo neškodljivo uklanjanje, kažu iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Požarevcu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 143
  • 55
  • 0

Zabilježen je još jedan slučaj afričke svinjske kuge u Srbiji. Potvrđena je na osam gospodarstava, u tri naselja u okolici Smedereva - Radincu, Vranovu i Osipaonici. Rješenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, ova sela su proglašena zaraženim područjem, dok je u radijusu od deset kilometara proglašeno ugroženo područje, prenose Večernje novosti.

Prvi slučaj zarazne bolesti otkriven je u travnju i odmah su provedene mjere za njeno suzbijanje.

"U svim naseljima i gospodarstvima je obavljeno humano ubijanje svih zatečenih svinja i njihovo neškodljivo uklanjanje, za šta su bile zadužene posebne ekipe Uprave za veterinu, koja je obavila i dezinfekciju kompletnog prostora. Također, veterinari popisuju svinje i vrše nadzor njihovog zdravstvenog stanja", ističe za ovaj medij dr. Milena Živojinović iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Požarevcu.

Kako smanjiti rizik od širenja bolesti?

Podsjetimo, znakovi koje pokazuju oboljele svinje mogu biti temperatura, gubitak apetita, nedostatak energije, krvarenje, povraćanje i crvenilo kože pa je u ovim slučajevima nužno kontaktirati veterinara. Trenutačno ne postoji cjepivo protiv ASK-a, što znači da izbijanje bolesti može rezultirati klanjem velikog broja životinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima. 

Prema savjetima Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), uzgajivači u prostor gdje borave svinje trebaju ulaziti čiste odjeće i obuće, uz obveznu dezinfekciju opreme i vozila. Važno je držati domaće  u zaštićenom prostoru od divljih svinja, a hranu nabavljati iz pouzdanih izvora.

U Hrvatskoj nije zabilježen još ni jedan slučaj zaraze ASK-a.  


Tagovi

Afrička kuga svinja Zarazna bolest Tov svinja


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer