Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzlazna putanja
  • 23.05.2019. 15:00
  • Ličko-senjska, Gospić

Je li lička poljoprivreda krenula putem oporavka?

Iako ličku poljoprivredu i dalje prate jako veliki problemi, bespovratne potpore i sredstva Ruralnog razvoja se dosta slabo koriste, statistika je obećavajuća. Zabilježeno je povećanje broja grla krava i ovaca, ali i broja OPG-a.

Foto: Miroslav Mašić
  • 2.006
  • 100
  • 0

U nekoliko navrata smo pisali o sumornoj slici poljoprivredne proizvodnje u Lici, ali i situaciji koja nije obećavajuća. Mali broj ljudi, pusta ili polupusta sela, veliki dio poljoprivrednih površina koji se još nalazi u minskim poljima doveli su do toga da ukupna poljoprivreda u Lici već godinama u Lici ide silaznom putanjom.

Još uvijek od Otočca, preko Korenice pa do Donjeg Lapca mnoga polja su pod korovom i zarasla, ali čini se da su izdašni poticaji u poljoprivredi počeli davati rezultate. Zadnja statistička izvješća Ministarstva poljoprivrede (nedavno pripojene Hrvatske poljoprivredne agencije) govore da je od početka godine broj krava u Lici u stalnom porastu. Taj porast sa bilježi i u veljači kada je u većini države broj grla bio u znatnom padu.

Mušaluk: malo selo s puno uspješnih poljoprivrednika, Mate Štimac jedan je od njih

Već u travnju broj grla je veći za 111 u odnosu na prethodni mjesec, a u svibnju taj broj se dodatno povećava za dodatnih 120 grla što je uzlazni trend koji obećava, a Lika se po ovoj pozitivnoj statistici nalazi na trećom mjestu u Hrvatskoj.

Raste broj grla krava i ovaca 

Da nije samo riječ o statistici govori podatak i o broju ovaca kojih je u mjesecu svibnju čak 1.920 više u odnosu na mjesec ranije, što je značajno povećanje koje nagovještava da će se uzlazni trendovi nastaviti.

U isto vrijeme, iz mjeseca u mjesec u cijeloj državi, pa tako i u Lici značajno pada broj isporučenih litara mlijeka, što govori da se ovo povećanje stoke odnosi na goveda iz sustava krava-tele ili na krave dojilje. Statistički podaci govore i o neznatnom povećanju broja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, što je signal da se sve više ljudi opredjeljuje za poljoprivrednu proizvodnju.

Statistika kaže da se povećava broj grla goveda

Mnogi naši sugovornici iz ličkih sela, kao jedan od najvećih problema navode trenutni sustav potpora u poljoprivredi gdje pojedini zemljoposjednici bez bilo kakve dokumentacije ili dokaza vlasništva "upisuju" tuđe parcele te ostvaruju velike novčane poticaje. Zbog svega navedenog na Krbavskom polju, gdje je i najviše obradive zemlje, često je intervenirala i policija te je dolazilo i do fizičkih sukoba. Jedan od većih problema je i što je za većinu zemljišta još uvijek neriješeno pitanje vlasništva, odnosno stanje u zemljišnim knjigama nije identično stvarnom vlasništvu na terenu. 

U polupustom ličkom selu samohrana majka bavi se intenzivnom poljoprivredom - i ne odustaje

Ličku poljoprivredu i dalje prate veliki problemi, bespovratne potpore i sredstva Ruralnog razvoja se dosta slabo koriste, a hoće li višemjesečni uzlazni trendovi promijeniti "krvnu sliku" ličke poljoprivrede ili je samo u pitanju trenutno stanje nastalo širenjem postojećih velikih farmi, pokazat će vrijeme pred nama.


Tagovi

Lika Lička poljoprivreda Krave Ovce


Autor

Miroslav Mašić

Više [+]

Iza sebe ima desetogodišnje novinarsko iskustvo u medijima u zemlji i regiji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]