Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 09.05.2021. 16:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Kovačevac

Jasmin Komljenović: Situacija ne ide stočarima u prilog, nas izvlači ratarstvo

Cijena junadi je donedavno bila prilično loša, a kukuruz koji nam je glavna hrana za životinje, poskupio je za 80 do 100 posto, kaže Jasmin Komljenović koji ipak ne odustaje od tova i stočarstva.

Foto: Branka Sobodić
  • 973
  • 525
  • 0

Premda napominje da današnja vremena stočarima baš ne idu u prilog, mladi poljoprivrednik Jasmin Komljenović iz Kovačevca pored Bjelovara ne odustaje od uzgoja junadi. Štoviše, namjerava kupiti nova grla za tov.

"Cijena junadi je donedavno bila prilično loša, no sada vidimo da se situacija popravlja, dok je kukuruz koji nam je glavna hrana za junad, u usporedbi s prošlom godinom poskupio za 80 do 100 posto. Osobe koje se bave isključivo stočarstvom imaju jako puno problema i trenutno su u vrlo teškom položaju", ističe Komljenović koji osim što ima 60 grla junadi, na imanju od 50 hektara oranica, uzgaja ratarske kulture, kukuruz, pšenicu i soju.

S obzirom da ima kombinaciju stočarstva i ratarstva, ne može, kaže, reći da je osjetio negativan utjecaj korona krize. "Ratarska strana nas dosta izvlači, zbog čega smo postigli kvalitetan balans u održavanju stočarske proizvodnje", pojašnjava i dodaje da je odlučio iskoristiti kreditnu liniju za stočarsku proizvodnju kojom se potiče nabava grla za tov junadi i svinja, kao i nabava rasplodnih junica, ovaca i koza.

Junad na farmi Jasmina Komljenovića 

Zbog povoljne kamate, mogućnost subvencioniranja mu, napominje, znači itekako puno. U njegovom slučaju, riječ je o kamati od 3,65 posto u banci koju Bjelovarsko - bilogorska županija sufinancira u visini 1,08 posto.

Naime, unatoč korona krizi, županija je u travnju 2021. krenula s kreditnom linijom za svoje poljoprivredne proizvođače, a takvu praksu provodi još od 2004. godine. U tu svrhu, potpisani su ugovori o suradnji na programu kreditiranja stočarske proizvodnje s predstavnicima pet poslovnih banaka.

Kamatna stopa od strane banke iznosi od 3,65 do 4,00 posto godišnje dok je subvencija Županije 1,80 posto. Sukladno tome krajnji korisnik, odnosno poljoprivrednik snosi kamatu do najviše 2,20 posto.


Tagovi

Jasmin Komljenović Uzgoj junadi Ratarske kulture


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!