Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 30.04.2019. 07:30
  • Ličko-senjska, Gospić

Janjetina ličke pramenke uskoro na meniju u Belgiji i Francuskoj

Ličke pašnjake opasa oko 50.000 komada ovce pramenke. To znači da se na tržištu kroz godinu pojavi pedesetak tisuća komada janjaca. Dio bi mogao uskoro doći i na tržište Belgije i Francuske

Foto: Milan Tomašević
  • 678
  • 305
  • 0

Krajem listopada prošle godine janjetina ličke pramenke dobila je europsku oznaku izvornosti. Prije  mjesec dana, u ožujku ove godine lička janjetina promovirana je u Bruxellesu pred brojnim ministrima poljoprivrede, eurozastupnicima, veleposlanicima. To ukusno i kvalitetno meso oduševilo je tada na europskoj trpezi sve. No čini se da je neke oduševila toliko da je žele plasirati na belgijsko i francusko tržište, odnosno brendiranje i promocija dali su  rezultate.

Doznajemo da se predsjedniku Udruge uzgajivača ličke pramenke i čovjeku koji godinama ulaže veliki trud u promociju te ličke ovce i njeno europsko brendiranje, dr. vet.med. Tomislavu Rukavini, javio jedan Belgijanac koji želi uvoziti janjetinu ličke pramenke i plasirati je na  bogato zapadno-europsko tržište. "On Belgiju i Francusku opskrbljuje s junetinom i janjetinom. Bio je na prezentaciji, oduševio se i odmah me drugi dan nazvao i pitao s kolikim resursima raspolažemo. U tom smjeru i razvijamo priču koja ide prema postizanju poslovnog uspjeha", govori nam Rukavina i pojašnjava da bi od toga koristi mogli imati svi uzgajivači jer bi se mogla dogovoriti jako dobra cijena.

Od ličkog janjeta je i vuna slatka, a zasluge zaštiti idu Udruzi uzgajivača ovaca i Tomislavu Rukavini

Trenutna cijena kilograma ličkog janjeta je oko 25 kuna po živoj vagi, a zbog oznake kvalitete, ekološkog uzgoja i načina klanja (halal) cijena bi mogla doći do  5 eura odnosno više od 35 kuna.

Na tržištu je prisutna kvaliteta ličkog janjeta, kontinuitet se može urediti planom, odnosno da nemamo janjetinu na tržištu samo od svibnja do rujna. "Za ozbiljniji posao, a naročito s Europom, potrebno je imati 3K, što se kaže, odnosno kvalitetu, kontinuitet i količinu. Mi kvalitetu imamo, kontinuitet nas malo zeza jer je 80% janjetine u periodu od 1. svibnja do 1. rujna, a ostatak godine treba pokriti s planskim pripustom i sličnim stvarima.

Lička janjetina: od ličkih polja do promocije u Bruxellesu

A kada je u pitanju količina, mislim da Ličko-senjska županija ima oko 60.000 ovaca, oko 50.000 komada je pramenka. To automatski znači da se 50-ak tisuća janjaca može plasirati na tržište. Imamo i količinu samo je treba rasporediti kroz tržište", kaže Rukavina i dodaje da je europska zaštita donijela konkretne pomake jer su i nakupci podigli cijenu.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Lička janjetina Pramenka Tomislav Rukavina Izvoz Belgija Francuska


Autor

Milan Tomašević

Više [+]

Milan je od 2000. godine u novinarstvu. Do 2016. radio je na Hrvatskom radiju - Radio Gospić. Nakon toga pokreće vlastiti internetski portal Lika-express, gdje želi promovirati male uspješne ljude sa svakodnevnim uspjesima i problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]