Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šentjernejska sorta
  • 02.07.2016. 10:30

Jaja slovenskih koka liječe Alzheimera?

Stručnjaci su jaja tzv. šentjenerske sorte nazvali holinček jer sadrže puno holina. Riječ je o tvari važnoj za funkcioniranje stanica koja sprječava nastanak rane demencije i Alzheimerove bolesti.

Foto: fotomans/bigstockphoto.com
  • 1.357
  • 56
  • 0

Jaja slovenske kokoši, tzv. šentjernejske sorte pomažu oboljelima od Alzheimera i dementnim osobama. Potvrdila je to, piše rtvslo.si, i analiza Kemijskog instituta u Ljubljani. Jaja od te kokoši puna su velike količine holina - tvari važne za funkcioniranje stanica pa su ih stručnjaci, koji su godinama radili na selekciji, nazvali holinček.

"Prva je to pasmina na svijetu, nazvana po pijetlu, a ne po kokoši. Imamo naravno koke koje, kako mi kažemo, nesu zlatna jaja - holinčeke, koja sprječavaju nastanak demecije i Alzheimerove bolesti", pohvalio se Stane Bregar iz Društva Gallus Bartolomaeus.

Uzgajan još u vrijeme Kelta

Šentjernejski pijetao (Gallus bartholomaeus), naveli su, uzgajan je još od vremena starih Kelta a danas tog pijetla općina ima i u svom grbu kao simbol. Slovenski mediji dodaju i da je znanstveno utvrđeno da taj pijetao, manje težine od ostalih sorti, ima oko sebe jato od oko 15 kokoši.

"Ima nešto veći libido od ostalih", kazao im je Bregar dodajući da kvaliteti jaja pomaže i što su njihove koke nesilice na slobodnoj ispaši u čistoj prirodi. Razmišlja se, stoga, i o osnivanju genske banke kako ne bi došlo do izumiranja Šentjerneja.

Foto: fotomans/bigstockphoto.com


Tagovi

Jaja Šentjenejska sorta Holinček Slovenija Alzheimer Demencija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P